Verhaal

Jonas Wallage

Door: Robby

Jonas Wallage werd geboren op 15 november 1928. Hij werd geboren in Coevorden aan de Spoorhavenstraat 6. Zijn ouders heetten Betje Wallage-van Coevorden en Jacob Wallage. Jonas had ook een broertje en een zusje: Hartog en Bartha. Jonas was 12 toen de oorlog begon. In Coevorden woonden destijds 141 Joden. De familie Wallage wonend aan de Spoorhavenstraat 6, was één van de Joodse gezinnen. De familie Wallage kreeg een brief thuis gestuurd. Deze was geschreven door de commissaris-generaal uit ’s Gravenhage, op 16 juli 1942. In de brief stond vermeld dat het gezin alle fietsen, met uitzondering van de bakfiets die nodig was voor het werk, moest inleveren. Daarvoor moest ook al de radio van de familie ingeleverd worden. Dat gebeurde op zaterdag 3 mei 1941 bij het gemeentehuis. Hier werd nauwkeurig geregistreerd wie zijn radio ingeleverd had.

In 1941 werden veel openbare voorzieningen verboden voor Joden. Overal werden houten borden en kartonnen kaarten opgehangen met de tekst: “verboden voor Joden.” In totaal zijn er 30 houten borden en 65 kartonnen kaarten in Coevorden geplaatst. Er waren een heleboel plekken waar joden niet meer mochten komen bijvoorbeeld de stationstraat, Van Heutszsingel, Markt, Pampert en de Bentheimerstraat. In 1942 werden Jonas en zijn familie opgepakt.

Ze gingen naar kamp Westerbork en moesten in barakken slapen, Jonas sliep in barak 59. Op 6 november 1942, toen de familie Wallage ongeveer een maand in het kamp was, werd Jonas op transport gesteld samen met zijn familie. Toen hij op transport werd gesteld zat hij met 465 mensen in een trein. Zijn familie ging ook met het zelfde transport naar Auschwitz. Jonas is op 9 november 1942 vermoord in Auschwitz net als de rest van zijn familie. Jonas was toen 13.

Bron: WesterborkPortretten

Alle rechten voorbehouden