Biografie

Over Marianne Machin, haar zus Betsij Wonsou-Machin en haar gezin.

Marianne Machin was een dochter van Hirch Machin uit Minsk en Susanna Löwenstein uit Enschede. Zij was ongehuwd en werkte als afdelingschef  manufacturen en later als inkoopster in een grootwinkelbedrijf.

Als ongehuwde zuster woonde zij vanaf 5 September 1919 in bij haar zuster Betsij Machin, die op 22 November 1911 in Zaandam gehuwd was met de Amsterdamse kleermaker Simcha Wonsou,  geboren op 5 Juli 1888 als zoon van Mozes Levie Wonsou en Taute Boonstein, die beiden afkomstig waren uit Plotsk in Rusland.

Simcha Wonsou en zijn vrouw Betsij Machin woonden na hun huwelijk in de Kerkstraat 360 in Amsterdam, waar op 6 November 1913 hun dochter Susanna werd geboren. Zij verhuisden op 5 Juni 1915 naar Amstel 312 en per 13 Juni 1931 werd hun adres Sarphatipark 125 bovenhuis.  Hun laatste verhuizing was op 19 Maart 1941 naar de Waalstraat 70 III in Amsterdam.

Susanna Wonsou was de eerste uit het gezin Wonsou die naar Westerbork werd afgevoerd. Al op 22 Augustus 1942 werd zij in het kamp geregisteerd. Zij was “gesperrt wegens functie” door de Joodse Raad en werkte sinds 22 Juli 1942 als schoonmaakster in Café J. Lok. Haar vader Simcha Wonsou volgde een maand later; hij werd op 22 September 1942 in Westerbork geregistreerd. Daarbij diende hij een verzoek in “om voor zijn achtergebleven vrouw te zorgen”. Op 25 September werden Susanna en haar vader Simcha op transport gesteld naar Auschwitz en bij aankomst aldaar op 28 September 1942 onmiddellijk vermoord.

Nadat haar man op 22 September 1942 naar Westerbork was afgevoerd, bleef Betsij Wonsou-Machin met haar zus Marianne Machin alleen achter in de Waalstraat 70 III, maar al twee dagen later, op 24 September werd ook Betsij naar Westerbork afgevoerd. Haar man werd een dag later gedeporteerd, echter zo niet Betsij. Zij verbleef in Westerbork, totdat ook haar zus Marianne daar werd geregistreerd. Die werd tijdens de grootscheepse razzia’s in Amsterdam tussen 3 en 5 October 1942 het kamp binnengebracht en zij werden beiden op 9 October op transport gesteld naar Auschwitz en bij aankomst aldaar op 12 October 1942 vermoord.

Bronnen: Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Marianne Machin, Betsij Machin, Simcha Wonsou en Susanna Wonsou;  gezinskaart Simcha Wonsou; woningkaart Sarphatiepark 125 en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Marianne Machin, Betsij Wonsou-Machin (vindbaar als Wonsoff zonder geboortedatum), Simcha Wonsou (gespeld ls Wonson) en Susanna Wonsou.

Alle rechten voorbehouden