Biografie

Over Klaartje Godschalk

Klaartje Godschalk was een dochter van David Godschalk die op 4 Maart 1836 Norg was geboren en zijn tweede vrouw Eva van der Hal, geboren in 1848 in Warffum. Haar vader David was eerder gehuwd met Henderika Lezer, die in 1837 geboren was maar op 4 Februari 1883 was overleden.

Uit dat huwelijk had Klaartje nog vijf half-broers en zussen, waarvan er één al op 3-jarige leeftijd was overleden. Haar zuster Leentje Godschalk stierf op 28 October 1944 in Diemen op de leeftijd van 80 jaar. (Haar dochter Amalia Hendrika Cornelia van der Wijk, die als enige van haar drie kinderen de oorlog heeft overleefd, heeft na de oorlog haar overlijden aangegeven bij de gemeente Diemen, waar toen op 10 Juli 1945 een overlijdensakte voor haar werd opgemaakt onder nummer 32 van folio 9 van het overlijdensregister 1945).

Uit het tweede huwelijk van haar vader had zij nog een broer Hartog, geboren in 1890 die ook met zijn vrouw en zoon in de Sjoa zijn vermoord.

Klaartje was op 27 Juni 1887 geboren in Uithuizen, en werkte gedurende haar leven als huishoudster. Uit hoofde daarvan  verwisselde zij meerdere keren van adres. Als huishoudster werkte Klaartje onder andere in Groningen, Den Haag, Rijswijk, Veghel en Rotterdam, waar zij ook als "keukenmeid" heeft gewerkt, maar haar laatst bekende  adres was Nieuwe Haven 35 in Den Haag.

Op 5 Januari 1943 werd zij in Westerbork geregistreerd en op 18 Januari naar Auschwitz gedeporteerd, waar Klaartje Godschalk bij aankomst op 21 Januari 1943 onmiddellijk werd vermoord.

Bronnen o.a. Website wiewaswie.nl/geboorte Klaartje Godschalk; Bevolkingsregister Uithuizen; Gemeente Archief Den Haag, gezinskaarten uit het Bevolkingsregister van Klaartje Godschalk; Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart uit het Bevolkingsregister van Klaartje Godschalk, het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Klaartje Godschalk en haar overlijdensakte C1903 van 2 Juni 1950, opgemaakt in de Gemeente Den Haag.

Alle rechten voorbehouden