Biografie

Over Naatje van der Molen, haar man Isaäc Liefman, en hun kinderen Dora, Esther en Amalia Rosa.

Naatje van der Molen was een dochter van Meijer van der Molen en Esther Appel. Zij trouwde Isaäc Liefman op 18 November 1920 in Amsterdam, een zoon van Simon Liefman en Doortje Cohen. Het echtpaar kreeg drie kinderen, t.w. Dora in 1922, Esther in 1925 en Amalia Rosa in 1936. Dora en Esther hebben door onderduik de Holocaust overleefd. Amalia Rosa en haar ouders zijn tijdens de Sjoa vermoord.

Simon Liefman was koopman en karrenverhuurder. Na hun huwelijk woonden Liefman en Naatje op de Nieuwmarkt 15 II in het centrum van Amsterdam maar verhuisden 14 Augustus 1926 naar de Plantage Badlaan 14 in Amsterdam-Oost, waar na het overlijden van Naatje’s vader Meijer van der Molen, eind November 1930, haar moeder Esther Appel op 15 September 1931 bij hen kwam inwonen.

Het gezin Liefman verhuisde echter nogal frequent: vanaf September 1931 veranderden zij nog vier keer van adres – naar de Johann Keplerstraat, de Mr. P. Arntzeniusweg, en de Maritsstraat – waarna zij op 4 Januari 1937 een woning in de Vrolikstraat 160 I betrokken. Vanaf die datum in 1937 zocht Naatje’s moeder zelf naar woonruimte en woonde zij niet meer in bij Isaäc en Naatje Liefman.

Naatje en haar dochter Amalia Rosa werden op 2 April 1943 afgevoerd naar Westerbork, daar geregistreerd en ondergebracht in barak 71. In verband met problemen met hun bagage, waarvan de bagagedienst van de Joodse Raad afdeling Oude Schans op 24 April had gemeld dat die op 1 April al bij de Zentralstelle was aangeleverd, bleek dat die uiteindelijk pas op 27 April in barak 71 in Westerbork te zijn aangekomen. Pas op 11 Mei werden Naatje Liefman-van der Molen en haar dochter Amalia Rosa naar Sobibor gedeporteerd, waar zij bij aankomst op 14 Mei 1943 onmiddellijk werden vermoord.

Haar man Isaäc Liefman was voor een onbekend “vergrijp” op 21 April 1943 naar Westerbork gestuurd en als strafgeval ingesloten in de strafbarak 66. Hij werd op 27 April op straftransport naar Sobibor gesteld waar hij bij aankomst op 30 April 1943 onmiddellijk werd vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart en archiefkaart van Isaäc Liefman, archiefkaart van Naatje van der Molen, woningkaart Plantage Badlaan 14; website wiewaswie.nl/huwelijk Liefman/van der Molen en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Isaäc Liefman, Naatje Liefman-van der Molen en Dora, Esther en Amalia Rosa Liefman.

Alle rechten voorbehouden