Verhaal

Levensverhaal Emanuel Gosschalk

Door: Tamar

Emanuel Gosschalk

In 1891 wordt de 20-jarige Rotterdammer Emanuel Gosschalk vrijgesteld van vrijwillige militaire dienst. Hij is op dat moment werkzaam als vleeschhouwer. Emanuel is 1.65 m lang, heeft een rond gezicht met blauwe ogen en donkerblond haar. Hij heeft een brede neus en een onopvallende mond.
Als hij 21 jaar is verloofd hij zich met Betje de Koning. Na drie jaar verlovingstijd trouwen Emanuel en Betje, op een relatief koude woensdag 9 juni 1897 in Rotterdam. Temperatuur 10,1 graden.
Gedurende hun huwelijk krijgen Emanuel en Betje krijgen vijf kinderen. Achtereenvolgens Elsje, Simon, Eva, Joseph, Fijtje en Roosje. Een groot verdriet in het gezin als eerstgeboren zoon Simon overlijdt als hij bijna 3 maanden oud is aan tuberculose. Ten tijde van de geboorte van jongste dochter Roosje is Emanuel werkzaam als agent bij een levensverzekeringsmaatschappij. In 1930 koopt Emanuel Gosschalk een pand met 3 verdiepingen aan de Groene Hilledijk 298.
Een winkelstraat op de grens van de wijk Bloemhof/ Hillesluis in Rotterdam-Zuid. Op de begane grond is een café gevestigd waar hij de uitbater van is. Op de 1e etage woont Emanuel met zijn vrouw Betje de Koning. Zij overlijdt op 20 mei 1937 aan de gevolgen van diabetes en wordt begraven op het Toepad in Rotterdam.
Op de 2e etage wonen oudste dochter Elsje Gosschalk- Polak en haar echtgenoot Salomon Hartog Polak, samen met hun kinderen Hartog en Betje. Emanuel sluit voor zijn kleinkinderen levensverzekeringspolissen af. Na het overlijden van zijn vrouw gaat Emanuel Gosschalk bij zijn dochter Fijtje/ Fie wonen in de Slaghekstraat 135b. Ze voeren een gezamenlijk huishouden. Op donderdag 13 mei 1943 worden Emanuel Gosschalk (71 jaar) en zijn dochter Fijtje (34 jaar) uit hun huis gehaald. Een dag later komen ze aan in Westerbork en schrijft Emanuel een postkaart aan familie in Den Haag.

14/3/43

Westerbork! Wij zijn hedennacht gearriveerd en hopen dat bij jullie alles goed is.
Fie is in het ziekenhuis opgenomen en ik mag haar elke avond bezoeken van 19-19.30. Haar adres weet ik nog niet. De J.R. heeft een telegram verzonden voor levensmiddelen voor ons. Heb je deze al ontvangen? Als je een pakje zendt, doe het dan maar aan mijn adres, barak 55 (opslagplaats radio’s). Dan zorg ik wel dat zij (Fie) het hare ervan krijgt. Wij hebben een vaste schrijfdag. Vrijdag om de 14 dagen. De schrijf dag van Fie is nog niet bekend, als zij die weet, schrijft zij wel zelf. Wij mogen alleen pakjes ontvangen van niet-ariërs. Kan je mij een paar kousensokken en overhemden zenden, ik heb het oudste overhemd aan, wat ik heb, en een stukje zeep. Ik heb totaal niets, zelfs geen handdoek of washandje. Ik weet niet of de J.R. voor doorzending van mijn bagage kan zorgen.

Vele groeten van Fie en Vader

Aan de randen van de briefkaart staat geschreven: ik heb niet eens een zakdoek. Fie heeft ook niets. Afzender: E. Gosschalk, geb. 28-8-72. Barak 55 Westerbork.

Bovenstaande brief is het laatste bericht wat er van Emanuel is vernomen. Hij overlijdt op 21 mei 1943 te Sobibor. Tesamen met zijn dochter Fijtje Gosschalk.

Alle rechten voorbehouden

Media bestand