Biografie

Het lot van de gezusters Gompertz, Charlotte en Carolina.

Charlotte en Carolina Gompertz waren dochters van Bernard Elias Gompertz en Bertha de Beer, de tweede echtgenote van hun vader. Zijn eerste vrouw Sara Schoolmeester overleed op 24-jarige leeftijd in 1878. Uit het eerste huwelijk was een zoon geboren, Edmond, die in 1930 overleed. Uit het tweede huwelijk werden nog acht kinderen geboren, waarvan de jongste een doodgeboren dochter was, en vier kinderen al op jonge leeftijd zijn gestorven. Alleen Charlotte, Carolina en een broer Herman bereikten de volwassenheid maar werden tijdens de Sjoa vermoord.

Charlotte en Carolina waren beiden geboren in Haarlem. Charlotte op 20 September 1882 en Carolina op 14 October 1881 en beiden waren ongehuwd. Hun vader pleegde zelfmoord op 5 Februari 1894 in zijn cel in het Huis van Bewaring op de Weteringschans te Amsterdam, één dag nadat hij wegens valsemunterij was gearresteerd. Hun moeder, Bertha de Beer, was na de dood van haar man naar Zandvoort verhuisd, waar zij een pension en restaurant runde en de kinderen gingen mee.

Charlotte en Carolina kwam samen met hun moeder in October 1903 vanuit Zandvoort naar Amsterdam, maar beiden vertrokken opnieuw naar Zandvoort in Augustus 1908, waar zij woonden tot November 1936. Bertha de Beer was in 1933 in Zandvoort overleden en in Haarlem begraven op de Joodse Begraafplaats aldaar. In November 1936 trokken de gezusters beiden naar Frankrijk: eerst naar Parijs en daarna naar Nice.

Op 4 October 1939 keerden zij terug naar Nederland en werden in Amsterdam ingeschreven op het adres Beethovenstraat 91 I. Vervolgens verhuisden zij nog in Juni 1940 naar de Zuider Amstellaan 248 hs en in Febuari 1941 naar de Memlingstraat 7 hs, waar zij inwoonden bij een alleenwonende dame, Evalina Glazer. Dit werd ook hun beider laatst bekende adres in Amsterdam.

Op 20 Mei 1943 werden beiden bij de grote razzia in Amsterdam gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork, waar zij in barak 65 terecht kwamen. Op 25 Mei werden zij beiden op transport gesteld naar Sobibor, waar Charlotte en Carolina Gompertz bij aankomst op 28 Mei onmiddellijk werden vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Charlotte en Carolina Gompertz, woningkaart Memlingstraat 7 Amsterdam en het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Charlotte en Carolina Gompertz.

Alle rechten voorbehouden