Biografie

Over Sara Kokernoot, haar man Louis Coerant en hun zoon Jacob Louis.

Sara Kokernoot was een dochter van Matthijs Kokernoot en Mietje Gompers. Zij was geboren in Amsterdam op 4 December 1901 en zij werkte als winkelbediende en later als kinderverzorgster. Op 24 Mei 1928 trouwde zij met Louis Coerant, diamantsnijder, vertegenwoordiger en kindertehuis-houder. Hij was geboren in Amsterdam op 24 Augustus 1901 en een zoon uit het eerste huwelijk van Sientje Philips en Jacob Coerant, die al in 1902 was overleden. Zijn moeder Sientje hertrouwde in 1910 met Hartog de Beer uit Harlingen, die daar in 1865 geboren was maar in Amsterdam in 1918 overleed. Op 13 Juni 1929 werd de zoon van Jacob en Sara geboren: Jacob Louis.

Als diamantsnijder vertrok Louis Coerant met zijn vrouw na de geboorte van hun kind naar Kaapstad in Zuid-Afrika. Echter na ca. een jaar keerden zij terug naar Nederland en werden op 30 Juni 1931 weer ingeschreven in het Bevolkingsregister van Amsterdam op het adres Andreas Bonnstraat  5 II. Op 19 Juli 1937 verhuisde het gezin naar de Amsteldijk 21 hs.

Op het adres Amsteldijk 21 hs woonden meerdere familieleden Kokernoot, zoals moeder Mietje Kokernoot-Gompers, Sophie Kokernoot, haar zuster Stella Kokernoot en dus ook Sara Kokernoot met haar man Louis Coerant en zoontje Jacob Louis. Nadat Louis Coerant nog als vertegenwoordiger voor een papierfabriek had gewerkt, werd in 1941 op de Amsteldijk 21 hs het kindertehuis Coerant gesticht, waarvan Louis leiding had en waar zijn vrouw Sara en haar zussen Sophie en Stella als kinderverzorgster werkten.

Nadat ook Louis Coerant als Jood bij de Joodse Raad was geregistreerd, kreeg hij een “Sperre” wegens functie als “exploitant Kindertehuis Coerant Amsteldijk 21” en daardoor was ook zijn echtgenote Sara Kokernoot als kinderverzorgster tot nader order vrijgesteld van deportatie. Maar op 6 April 1943 werd Louis, samen met zijn vrouw en zoon afgevoerd naar Westerbork en geregistreerd en hebben moeten verblijven in barak 57.

Vanaf 8 April heeft Louis pogingen in het werk gesteld om met zijn gezin aan deportatie te ontkomen, door allerlei verzoeken te doen, waaronder een verzoek om een verklaring dat hij had deelgenomen aan een EHBO cursus bij de Joodse Raad op het Oosteinde, een verklaring van de ANDB, waaruit zou blijken dat hij in de diamantindustrie werkzaam was van 1926 tot 1933 maar het leidde allemaal tot niets.

Op 25 Mei 1943 werden Louis Coerant, zijn vrouw Sara Coerant-Kokernoot en hun zoon Jacob Louis Coerant op transport gesteld van Westerbork naar Sobibor waar zij bij aankomst op 28 Mei 1943 onmiddellijk in de gaskamers werden vermoord.

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Louis Coerant, Sara Kokernoot en Jacob Louis Coerant; website Joods Amsterdam/tehuis Oosteinde; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Louis Coerant, Sara Coerant-Kokernoot en Jacob Louis Coerant

Alle rechten voorbehouden