Biografie

Het lot van Levie Gompers, zijn vrouw Sophie Nerden en zijn kinderen Max Philip en Louise Rebecca.

Levie Gompers was de jongste van de twee zonen van Philip Gompers en Rebecca de Haan. De oudste zoon was Joseph Gompers die op 22 Maart 1899 geboren was en Levie de jongste: hij was in Amsterdam geboren op 18 Juli 1900. Levie trouwde op 20 December 1923 in Amsterdam met de 24-jarige Sophie Nerden, een dochter van Louis Nerden en Mirjam Baars. Het echtpaar Gompers-Nerden kreeg twee kinderen, t.w. Max Philip in Mei 1926 en Louise Rebecca in December 1927. Het hele gezin is tijdens de Sjoa vermoord.

Levie Gompers begon als grossier in lederwaren. Hij zat in het zelfde vak als zijn vader die directeur van een lederwarenfabriek Gompers & Co was en in latere jaren werd ook Levie in de directie opgenomen. Levie woonde op de Bredeweg 44 hs in Amsterdam-Oost maar verhuisde in December 1923 met zijn bruid naar de Nieuwe Herengracht 23 hs en op 16 December 1930 betrokken zij een woning in de Hunzestraat 45, III en IV hoog in Amsterdam-Zuid.

Na de verplichte registratie van alle Joden in Nederland in 1941 besloot Levie om met zijn gezin naar Zwitserland te vluchten. Uit een brief van 7 Januari 1946 aan het Rode Kruis van zijn oom Simon Loonstein, (broer van zijn schoonzus Marianne Loonstein), blijkt dat Levie met zijn vrouw Sophie en zijn kinderen Max Philip en Louise Rebecca in Augustus 1942 naar Zwitserland vluchtten, hetgeen vlak bij het doel toch jammerlijk mislukte. Nabij de Zwitserse grens in Frankrijk werden zij gepakt en gearresteerd en via de gevangenis van Belfort naar Parijs overgebracht, waar zij in het doorgangskamp Drancy terecht kwamen. Op 31 Augustus 1942 werd het gezin Gompers naar met konvooi 26 Auschwitz gedeporteerd en bij aankomst aldaar op 2 September 1942 onmiddellijk vermoord in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau

Bronnen o.a. Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Levie Gomper, archiefkaarten van Levie Gompers en Sophie Nerden; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Levie Gompers, Sophie Gompers-Nerden, Max Philip Gompers en Louise Rebecca Gompers; website Memorial de la Shoah en toevoegingen van bezoekers van de website.

Alle rechten voorbehouden