Biografie

Over Salomon Cohen en zijn gezin.

Salomon Cohen was de tweede van de drie kinderen van Joseph Cohen en Federika Gozina Godschalk. Hij was geboren op 14 Juli 1907 in Gorredijk en hij was net als zijn vader slager van beroep. Hij trouwde op 10 Juni 1936 in Leeuwarden met een dochter van Gerson de Wilde en Schoontje Dwinger, Roosje de Wilde. Zij was daar geboren op 22 Juli 1913 en op 21 October 1936 werd daar hun dochter Sonja Rita Cohen geboren.

Nadat Salomon met Roosje was getrouwd, veranderde hij van beroep en werd handelsreiziger. Zij woonden aan de Groninger Straatweg 5 in Leeuwarden. Het gezin verhuisde in Juni 1937 naar de Beethovenstraat 19, waar zij hebben ingewoond bij zijn ouders, Joseph Cohen en Frederika Godschalk. Waarschijnlijk aan het begin van de oorlog zijn zij verhuisd naar een eigen adres in Leeuwarden, de Mozartstraat 63.

Het gezin van Salomon Cohen werd in de eerste dagen van October 1942 gearresteerd en overgebracht naar Westerbork. Daar hebben zij moeten verblijven tot 30 October, tot dat zij die datum op transport werden gesteld naar Auschwitz. Dit transport omvatte “slechts” 659 gedeporteerden, waarvan tijdens een tussenstop in Kozel, ± 80 km westelijk van Auschwitz gelegen, nog eens 200 mannen tussen 15 en 50 jaar werden gedwongen om de trein te verlaten die als dwangarbeiders in de omliggende werkkampen van Auschwitz tewerkgesteld werden. 

Zij, die in de trein achterbleven werden verder naar Auschwitz vervoerd om daar doorgaans te worden vermoord. Roosje Cohen-de Wilde en haar dochter Sonja Rita Cohen kwamen met dat transport op 2 November 1942 in Auschwitz aan en zijn toen onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord. 

Uit de registers van Auschwitz gevangenen is gebleken dat Salomon Cohen eveneens in Auschwitz is aangekomen en niet behoorde tot de groep van 200 mannen die in Kozel de trein hebben moeten verlaten. Salomon werd in Auschwitz geselecteerd om dwangarbeid te verrichten. Het is echter niet bekend waar hij uiteindelijk terechtgekomen is, en waar en wanneer hij zijn leven heeft verloren.

Daarom heeft het Ministerie van Justitie na de oorlog opdracht gegeven aan de gemeente Leeuwarden om voor Salomon Cohen een akte van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld dat hij op 31 Maart 1944 in Midden Europa is overleden.

Bronnen o.a. website Alle Friezen, gezinskaart Joseph Cohen en Gerson de Wilde; website wiewaswie/bevolkingsregister/gezinskaart Leeuwarden van Salomon Cohen; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Salomon Cohen, Roosje Cohen-de Wilde en Sonja Rita Cohen; website Auschwitz Prisoners/Museum Auschwitz Birkenau; overlijdensakte 40 d.d. 20 Jan 1952 voor Salomon Cohen, opgemaakte in Leeuwarden wegens het Ministerie van Justitie en de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.

Alle rechten voorbehouden