Verhaal

De overval op snoepfabriek Klene

Op zoek naar suiker voor hongerige onderduikers

Door: An Huitzing

Op 3 april 1947 onthulde burgemeester D'Ailly het monument voor Marnixstraat 404 waar de mannen die Klene hadden overvallen doodgeschoten waren.

Wim Wessel Wessel kon eind 1942 een persoonsbewijs zonder J krijgen dankzij een besluit van Hans Calmeijer in het voordeel van enkele tientallen leden van zijn familie. Uit dank voor deze redding trad Wim toe tot de verzetsgroep van Gerrit van de Veen, de Persoonsbewijzencentrale. Die verzorgde valse papieren en zorgde ook dat de vele onderduikers gevoed konden worden. In de Hongerwinter werd dat steeds moeilijker. Een gewapende groep pleegde aanslagen op voedselvoorraden. Zo ook ook de overval op 5 januari 1945 op de suikergoedfabriek Klene in Amsterdam waar men suiker hoopte te veroveren als aanvulling op het karige menu. De politie werd gewaarschuwd, na een vuurgevecht waar bij een overvaller levensgevaarlijk gewond werd, werden de overigen gearresteerd. In het fouilleringsregister van de politie vinden we slechts twee van hen terug, de anderen staan er met valse namen in. Het hielp hen overigens niets, de volgende dag werden vier van hen gefusilleerd als vergelding van een andere overval.

Degene die op 6 januari aan zijn verwondingen overleed was Willem Herman de Rooij.
Edgar Henri Kan werd net als Wim Wessel onder valse naam ingeschreven in het politieregister en de volgende dag gefusilleerd.
Zie https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/stukken/tweede-wereldoorlog/valse-naam-politieregister/

Het boek over de familie van Wim Wessel verschijnt in november 2020 , zie https://lecturis.nl/product/spartelend-aan-de-fuik-ontkomen/