Verhaal

Sonja Trijtel

Door: Frans Leijen

In 1920 verhuisde het echtpaar Simon en Heintje Trijtel-Melkman uit Amsterdam naar Bergen en runde daar het joods pension De Reigershoek. Het pension was eigendom van de broer van Heintje, Herman Melkman. Zoon Abraham was in 1917 in Amsterdam en dochter Sonja werd in 1921 in Bergen NH geboren. Van 1926 tot 1938 keerde het echtpaar terug naar Amsterdam. Daar pakte Simon zijn oude beroep als diamantslijper weer op. In 1938 verhuisden ze weer naar Bergen NH en namen pension De Reigershoek over van Herman Melkman. In 1942 werd het echtpaar gedwongen naar Amsterdam te verhuizen. Hun kinderen doken al eerder onder: Abraham bij zijn vriendin Margaretha Landman in Amsterdam. Sonja in november 1942 bij haar Bergense buren, de familie Sluijter op Breelaan 69. Beiden overleefden de oorlog. Simon en Heintje werden in juni 1943 vanuit Amsterdam op transport gesteld naar Sobibor waar het echtpaar werd vermoord op 2 juli 1943.

Sonja werd opgepakt op Nassaulaan 12 in Alkmaar. Dat was het evacuatie-adres van de familie Sluijter nadat vele Bergenaren verplicht waren te vertrekken in verband met de Atlantikwall. Via de Amsterdamse Weteringschans werd Sonja overgebracht naar Westerbork. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft ze in veertien kampen gezeten. Na de bevrijding door de Russen kwam Sonja weer in Nederland.

Daar ging ze in huis wonen bij haar broer Abraham en zijn vrouw, eerst in Bergen op de Prinsesselaan. Toen deze in maart 1947 verhuisden naar de Mauvestraat 61hs in Amsterdam ging Sonja mee. Ze is nooit gehuwd geweest.

In het jaar 2000 is op de begraafplaats aan de Kerkedijk in Bergen een gedenksteen onthuld voor de 18 joodse medeburgers van Bergen. Op deze steen stonden ook de namen van haar vader en moeder. Het zien van hun namen emotioneerde haar telkenmale. Vaak is ze teruggegaan naar deze gedenksteen. Sonja overleed in 2018 in een verzorgingstehuis in Amsterdam.