Biografie

Het onbekende lot van Jeannette van Moppes en haar man Henri van Dam.

Jeanette van Moppes, de dochter van Zacharias van Moppes en Bella Stibbe, was geboren in Amsterdam op 14 December 1901. Haar vader was diamantbewerker van beroep en trok vanaf 1914 al regelmatig  naar Antwerpen. In Amsterdam woonde Jeannette met haar ouders respectievelijk in de St. Antoniebreestraat en op de Gelderschekade.

In 1920 verhuisde het gezin naar Borgerhout, waar Jeannette op 21 Augustus 1929 in het huwelijk trad met haar volle neef Hendrik van Dam – doorgaans Henri genoemd – een zoon van de in 1874 in Antwerpen geboren Ruben van Dam en de Amsterdamse Rachel van Moppes, een tante van Jeanette die in 1878 was geboren. Henri was scheikundig ingenieur en Jeannette was huisvrouw.

Jeannette van Moppes had de Nederlandse nationaliteit, maar door haar huwelijk kreeg zij de Belgische. Haar man Henri van Dam was in Borgerhout geboren, zijn vader Ruben in Antwerpen en zij hadden de Belgische nationaliteit. Maar van oorsprong waren zij Nederlanders en staan zij derhalve op het Joods Monument, maar worden niet opgenomen in de NDVS, de Nationale Database Vervolgings Slachtoffers.

Via de website “Belgisch Jodenregister” werd min-of-meer duidelijk wat hun lot is geweest. De transportlijst waarop zij voorkomen geeft aan dat zij werden gedeporteerd met konvooi XXVI (26) van 31 Juli 1944 van Mechelen naar Auschwitz. Uit de beschrijving van dit konvooi blijkt dat zij in Auschwitz zijn aangekomen op 2 Augustus 1944, maar van hun lot is niets verder bekend, noch de datum waarop zij om het leven gekomen zijn, noch de plaats waar.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, overgenomen delen betr. Isaac van Moppes en Schoontje Cohen; Felix Archief Antwerpen, Antwerps Vreemdelingen dossier 165113 en 968#17368 voor Zacharias van Moppes; website Belgisch Jodenregister 1940-1945 en Yad Vashem

Alle rechten voorbehouden