Biografie

Over Johanna de Wit, haar man Hijman David van der Stam en hun dochtertje Bep.

Johanna de Wit was de tweede van de vier kinderen van Levie de Wit en Grietje de Roode. Zij was geboren op 9 Maart 1915 in Rotterdam en trouwde daar op 1 December 1937 met de vertegenwoordiger Hijman David van der Stam, een zoon van David Jacob van der Stam en Rebecca Dina van der Sluis. Hij was geboren op 6 Juli 1911 in Rotterdam. Op  29 November 1940 werd hun dochtertje Bep van der Stam geboren. Zij woonden op de Stadhoudersweg 112d in Rotterdam.

Vermoedelijk was het gezin van Hijman David van der Stam in onderduik gegaan, waarbij zij in October 1943 werden gearresteerd. Niet bekend is of zij zijn verraden, of dat er een andere oorzaak van hun arrestatie was. Maar op 28 October 1943 werden Hijman, zijn vrouw Johanna en hun dochtertje Bep in Westerbork binnengebracht en ingesloten in de strafbarak 67.

Op 16 November 1943 werden zij met een z.g. straftransport gedeporteerd naar Auschwitz. Het zou tevens het laatste transport vanuit Westerbork naar Auschwitz voor het jaar 1943 zijn; het treinmaterieel moest o.a. worden ingezet voor het naderende kerstreces van de Duitse militairen en kamp Westerbork moest in quarantaine wegens een uitbraak van kinderverlamming.

Enkele dagen later, bij aankomst in Auschwitz werd de toen 32-jarige Hijman David van der Stam geselecteerd om als dwangarbeider te werk gesteld te worden, waarbij de omstandigheden om te “werken” onmenselijk waren. Het is niet bekend hoe en wanneer precies Hijman om het leven is gekomen, maar na de oorlog heeft het Nederlandse Ministerie van Justitie, mede op basis van getuigenissen van overlevenden, opdracht gegeven aan de gemeente Rotterdam om een akte van overlijden op te maken voor Hijman David van der Stam, waarin is vastgesteld dat hij op 31 Maart 1944 in de omgeving van Auschwitz is overleden.

Hijman’s vrouw Johanna van der Stam-de Wit en zijn dochtertje Bep werden echter bij aankomst op 19 November 1943 onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz Birkenau vermoord.  

Bronnen o.a. het Stadsarchief Rotterdam, gezinskaart Hijman David van der Stam; de website wiewaswie.nl/huwelijk Van de Stam-De Wit; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Hijman David van der Stam, Johanna van der Stam-de Wit en Bep van der Stam; overlijdensakte nr. 1500, opgemaakt op 31 Augustus 1951 te Rotterdam en de wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl.

Alle rechten voorbehouden