Biografie

Het lot van Hartog Porcelijn.

Hartog Porcelijn was een zoon van Salomon Porcelijn en Rika Augurk. Hij was geboren op 2 Februari 1911 in Amsterdam en hij was ongehuwd. Hij woonde op de Nieuwe Keizersgracht 1c III in Amsterdam en hij was balletdanser van beroep.

Met zijn ouders, broers en zussen woonde hij in 1924 korte tijd in Nijmegen, maar vanaf October van dat jaar weer in Amsterdam met zijn ouders op diverse adressen. Op 12 April 1938 woonde hij in de Ruyschstraat 79 I en per 25 April 1939 op de Nieuwe Keizersgracht.

Op enig moment in 1942, waarschijnlijk in de zomer, is Hartog Porcelijn gearresteerd en overgebracht naar Kamp Amersfoort en kreeg daar gevangenennummer 48303. Onbekend is hoelang en waarom hij daar heeft moeten verblijven, maar op 16 Juli 1942 werd Hartog met nog 308 andere lotgenoten toegevoegd aan een transport van in totaal 895  gedeporteerden van Westerbork naar Auschwitz, waaronder dus 309 Joodse gevangenen, die op de dag van vertrek aankwamen vanuit Kamp Amersfoort.

Het transport zal ±19 Juli 1942 in Auschwitz zijn gearriveerd; Hartog Porcelijn werd bij aankomst niet direct in de gaskamers vermoord, maar belandde in het kamp. Zijn naam komt voor op de z.g. “Zugangsliste Juden”, een lijst van aangekomen Joden die in Auschwitz werden ingeschreven. Een maand later, zo blijkt uit de z.g. “Sterbebücher” van Auschwitz, is Hartog Porcelijn op 20 Augustus 1942 in Auschwitz vermoord. Het verhaal over de “Leichenhalle” geeft weer op welke wijze de gevangenen werden gedood. Van Hartog Porcelijn is dat onbekend, maar afgezien daarvan waren de omstandigheden in het kamp verschrikkelijk.

Na de oorlog, toen het bovenstaande allemaal nog niet bekend was, werd op basis van getuigenissen van overlevenden en andere informaties door de Nederlandse autoriteiten vastgesteld dat Hartog Porcelijn ná 30 September 1942 niet meer in leven zou kunnen zijn. Er is toen opdracht gegeven aan de gemeente Amsterdam om een akte van overlijden op te maken waarin officieel is vastgesteld dat Hartog Porcelijn op 30 September 1942 in Auschwitz is overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Salomon Porcelijn, archiefkaart Hartog Porcelijn; website ITS Arolson/transportlijst uit Auschwitz met Hartog Porcelijn; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Hartog Porcelijn; de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl; de website Museum & Memorial Auschwitz Birkenau/prisoners en de overlijdensakte voor Hartog Porcelijn, nr. 564 d.d. 18 Augustus 1950, opgemaakte te Amsterdam, uit het A-register 46-folio 96 van het Stadsarchief Amsterdam .

Alle rechten voorbehouden