Emanuel Abram, geboren op 29 Augustus 1918 in Amsterdam, was een zoon van Moses Abram en Rebecca de Paauw. Emanuel was diamantbewerker en werkte tevens als magazijnbediende. Op 15 Juli 1942 trouwde hij in Amsterdam met Vrouwtje van Geldere, die op 19 April 1921 in Amsterdam was geboren. Zij was een dochter van Hartog van Geldere en Fijtje Parsser. Het echtpaar Abram-van Geldere kreeg die op 21 Maart 1943 een zoon Robert, die de Holocaust overleefde.
Voordat Emanuel Abram gehuwd was, woonde hij op de Linneausparkweg 73 hs en Vrouwtje van Geldere woonde vanaf April 1936 met haar ouders op de Ceintuurbaan 219 I in Amsterdam, waar ook de weduwe van Levie Parsser - Fijtje Parsser’s vader - bij inwoonde. Na de huwelijkssluiting in Juli 1942 kwam ook Emanuel inwonen op het adres Ceintuurbaan 219 I.
Vermoedelijk was baby Robert na zijn geboorte al elders ondergebracht, want in de nacht van 13 op 14 Mei 1943 werden alleen de ouders, Emanuel Abram en zijn echtgenote Vrouwtje van Geldere, opgepakt en afgevoerd naar het concentratiekamp Vught, waar zij de 14e werden geregistreerd, Emanuel als schilder en diamantslijper. Beiden verbleven daar tot 2 Juli, waarna zij werden doorgestuurd naar Westerbork.
Op 3 Juli 1943 waren beiden in Westerbork aangekomen, wachtend op hun verdere deportatie, die op 6 Juli plaats vond. Emanuel Abram en Vrouwtje-van Geldere werden op transport gesteld naar Sobibor met nog meer dan 2400 andere gedeporteerden. Bij aankomst aldaar op 9 Juli 1943 werden Emanuel Abram en Vrouwtje Abram van Geldere en alle andere gedeporteerden direct in de gaskamers vermoord. Er waren geen overlevenden.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, archiefkaarten van Emanuel Abram en Vrouwtje van Geldere; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Emanuel Abram, Vrouwtje Abram-van Geldere en Robert Abram; website ITS Arolson/kampkaart Vught Emanuel Abram en de website jodentransporten vanuit Nederland.nl.