Hartog van Cleef was een zoon van Barend van Cleef en Sophia Johanna van Geldere. Hij was op 13 December 1919 in Amsterdam geboren, was niet gehuwd en werkte als magazijnbediende. Hij woonde thuis bij zijn ouders, die in de Vrolikstraat woonden, vanaf 1928 op nr 299 en vanaf 1936 op huisnummer 94. Hartog had twee zussen, Rozet en Sientje en nog een broertje Saul. Zijn zusje Sientje stierf op 11 jarige leeftijd op 1 Maart 1938 maar zijn broertje Saul werd maar 2 jaar oud en overleed op 4 October 1924.
Na het uitbreken van de 2e Wereld Oorlog werden alle Joden verplicht zich vanaf 10 Januari 1941 te laten registreren bij de plaatselijke Bevolkingsregisters. Van elke Joodse persoon werd een registratiekaart aangemaakt, echter van Hartog’s ouders, Barend van Cleef en Sophia Johanna van Geldere, blijken er géén registratiekaarten te vinden te zijn in de Joodse Raad cartotheek, maar wél van Hartog en zijn zus Rozet.
Daaruit blijkt dat Hartog, waarschijnlijk vanaf het voorjaar 1942, in één van de Joodse werkkampen als dwangarbeider heeft moeten werken. Rond 21 of 22 Augustus werd hij vanuit dat werkkamp doorgestuurd naar Westerbork vanwaar hij op 24 Augustus 1942 met 518 anderen op transport gesteld werd naar Auschwitz. Bij aankomst daar werd hij opnieuw als dwangarbeider tewerkgesteld maar het is niet bekend waar hij onder zware en slechte omstandigheden heeft moeten werken. Evenmin is zijn exacte datum van overlijden bekend.
Daarom hebben de Nederlandse Autoriteiten na de oorlog vastgesteld – mede op basis van getuigenissen van overlevenden en andere informaties, dat Hartog van Cleef niet meer na 30 September 1942 in leven zou kunnen zijn. Het Ministerie van Justitie heeft daarna de gemeente Amsterdam opgedragen om voor Hartog van Cleef een overlijdensakte op te maken, waarin is vastgesteld dat hij op 30 September in Auschwitz is overleden.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Barend van Cleef, archiefkaarten Barend van Cleef en Hartog van Cleef, het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Hartog van Cleef; website jodentransporten vanuit Nederland.nl en de overlijdensakte voor Hartog van Cleef, opgemaakt in Amsterdam op 18 Augustus 1950, nr. 378 uit het A-register46,folio 65