Biografie

Over Esther Katwijk.

Esther Katwijk was een dochter van Jacob Katwijk en Sara Gobes. Zij was geboren in Amsterdam op 28 Januari 1897 en was ongehuwd. Zij was werkzaam als naaister bij een modemagazijn, als knoopsgatenmaakster en arbeidster bij een knopenagent.

Esther was geboren in een gezin met toen al met vijf kinderen, t.w. Betje, Bloeme, Mietje, Abraham en Rachel. Na haar geboorte werden nog Louis, Joseph en Alexander geboren. Haar vader Jacob Katwijk overleed in Juli 1920 en haar moeder Sara verhuisde toen van haar toenmalige adres Blasiusstraat 107 II naar huisnummer 46 II.

Niet alleen woonde haar moeder daar “alleen”, maar ook broer Jacob Gobes, haar zus Rachel met haar man Abraham Pront en zoon Zacharias, Esther zelf en vanaf 1927 ook haar zus Bloeme die met Israel Jacobson gehuwd was. Israel Jacobson had een zoon uit zijn eerste huwelijk met Wilhelmina Harms, genaamd Benjamin Johan; uit het huwelijk met Bloeme was in 1918 Rebecca Jacobon geboren. Allen woonden in bij oma Sara op nr. 46 II tussen Juli 1920 en Mei 1935.  

Als ongehuwde dochter bleef Esther samen met haar moeder en verhuisde met haar mee. Zo betrokken zij in Mei 1935 een woning in de Tweede Jan van der Heijdestraat 18 II, vervolgens in Juni 1937 een huis in de Andreas Bonnstraat 42 I. waar ook haar zus Mietje met haar man Theodorus Arie Lewis kwamen inwonen en op 4 Juni 1938 naar de Ruyschstraat 102 II. Het laatst bekende adres van Esther was vanaf 8 Mei 1941 Andreas Bonnstraat 42 II in Amsterdam.

Esther werd in de nacht van 16 op 17 Februari 1943 opgepakt en afgevoerd naar het concentratiekamp Vught. Zij was naaister en heeft zeker in één van de werkcommando’s in het kamp gewerkt. Op 16 September 1943 werd zij vanuit Vught doorgestuurd naar Westerbork, waar zij vanaf de 17e verbleef in barak 62, wachtend op haar deportatie.

Die kwam op 21 September 1943, toen zij op transport gesteld werd naar Auschwitz. Bij aankomst aldaar op 24 September 1943 werd zij direct naar de gaskamers van Auschwitz-Birkenau gestuurd om daar te worden vermoord.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart van Jacob Katwijk, archiefkaart van Esther Katwijk, woningkaarten Amsterdam van o.a. de Blasiusstraat 46 II en Andreas Bonnstraat 42 I; het archief van de Joodse Raad, registratiekaart van Esther Katwijk en de website ITA Alrolson/kampkaart Vught van Esther Katwijk.

 

Alle rechten voorbehouden