Mozes Blog, een zoon van Samuel Blog en Roosje van Praag, was geboren in Amsterdam op 29 Mei 1901. Hij werkte als magazijnbediende en op 14 Augustus 1929 trouwde hij met Eva Italiaander, een dochter van Abraham Italiaander en Grietje Rood. Mozes en Eva kregen één dochter, Roza, die in Amsterdam op 15 Juli 1930 werd geboren.
Het gezin Blog-Italiaander woonde in de Transvaalstraat in Amsterdam-Oost maar vanaf 26 September 1939 verhuisden zij naar de Nieuwe Uilenburgerstraat 4 III in het centrum van Amsterdam. Het is hoogst waarschijnlijk dat Mozes werd ingelijfd in het Nederlandse leger en in de Meidagen van 1940 heeft gevochten. Een aantekening op zijn registratiekaart uit de cartotheek van de Joodse Raad wijst daar op: MIL.
De betekenis van MIL gaat terug tot de eerste terugstellingen van deportatie in juli 1942. De Joodse Raad heeft toen een aantal categorieën Joden voorgesteld voor terugstelling waarond oud-miltairen inclusief KNIL-militairen. Bijvoorbeeld militairen die in de Meidagen van 1940 voor het vaderland vochten. In eerste instantie heeft dat geleid tot daadwerkelijke terugstellling, maar als snel niet meer. (Bron: Raymund Schütz).
Mozes Blog was dus in de zomer van 1942 als oud-militair voorlopig “teruggesteld” van deportatie maar hij werd/was wél tewerkgesteld in het Joodse werkkamp De Beetse in Noord-Oost Groningen. In de nacht van 2 op 3 October 1942 (met Jom Kipoer) besloten de Duitsers alle Joodse werkkampen te liquideren en alle Joodse dwangarbeiders naar Westerbork over te brengen, waar óók Mozes Blog tussen 3 en 5 October 1942 terechtkwam.
De Duitsers hadden de mannen verteld dat er in Westerbork gezinshereniging zou plaatsvinden en er zijn inderdaad vrouwen en kinderen tegelijkertijd vanuit hun woonplaatsen naar Westerbork vervoerd. Echter de vrouw van Mozes Blog, Eva Italiaander en zijn dochter Roza bleken toen al niet meer in Westerbork te zijn. Zij waren al begin Augustus 1942 opgeroepen zich in Westerbork te melden en werden op 7 Augustus op transport gesteld naar Auschwitz, waar zij na aankomst daar op 9 Augustus 1942 direct in de gaskamers werden vermoord.
Mozes Blog bleef in Westerbork, waar het een grote chaos was, door de toevloed van de Joodse dwangarbeiders uit de geliquideerde werkkampen en door de grootschalige razzia’s die de Duitsers begin October 1942 gehouden hadden. Op 19 October werd ook hij op transport gesteld naar Auschwitz en enkele dagen later bij aankomst geselecteerd om nog “arbeid” te doen.
Onbekend is waar en wat voor “werk” Mozes Blog heeft moeten doen en ook de precieze datum, waarop Mozes daar om het leven is gekomen en hoe, is niet bekend. Bekend is wel dat de omstandigheden in het kamp zwaar en inhumaan waren. Daarom hebben de Nederlandse autoriteiten na de oorlog vastgesteld, mede op basis van getuigenissen van overlevenden en onderzoek, dat Mozes Blog na 28 Februari 1943 niet meer in leven zou kunnen zijn. De gemeente Amsterdam kreeg opdracht om voor Mozes Blog een overlijdensakte op te maken, waarin is vastgelegd dat hij op 28 Februari 1943 in Auschwitz is overleden.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart Abraham Italiaander, archiefkaarten van Mozes Blog en Eva Italiaander; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Mozes Blog, Eva Blog-Italiaander en Roza Blog; website kampdebeetse.nl; website joodsewerkkampen/de beetse en de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl