Levie Delden was een zoon van Jacob Delden en Leentje Ossedrijver. Hij was de vijfde van hun tien kinderen en was geboren op 13 November 1904 in Amsterdam. Behalve zijn vader, die in 1927 al was overleden, zijn al zijn broers en zussen met hun families en ook zijn moeder tijdens de Sjoa vermoord. Om aan de kost te komen verkocht Levie Delden fruit van de kar: hij was venter.
Op de nog jonge leeftijd van 19 jaar trouwde Levie op 17 September 1924 met de 18-jarige Leentje Barmhartigheid, die geboren was op 29 December 1905 in Amsterdam als een dochter van Abraham Barmhartigheid en Vogeltje van Loggem. Levie en Leentje kregen drie kinderen, t.w. Vogelina, die op 16 November 1924 werd geboren; vervolgens werd Abraham op 1 Juni 1926 geboren en als laatste volgde Debora op 22 Januari 1931, allen geboren in Amsterdam.
Nadat Levie en Leentje getrouwd waren woonden zij in de Lange Houtstraat 24 I in Amsterdam maar verhuisden op 3 Maart 1925 al naar de Zwanenburgwal 2-hoog-vóór. In de jaren die volgden werden nog zeven verhuizingen geregistreerd, toen zij in Februari 1934 terecht kwamen in de Ben Viljoenstraat 24 I. Levie en Leentje hebben daar met hun drie kinderen gewoond totdat zij van daar werden gearresteerd en afgevoerd naar Westerbork.
Dat vond al plaats half Juli 1942, toen het hele gezin van Levie Delden naar Westerbork werd gedeporteerd, waar zij al op 16 Juli werden binnengebracht. Op 21 Juli werden Levie, zijn vrouw Leentje en hun kinderen Vogelina, Abraham en Debora op transport gesteld naar Auschwitz, waar zij op 23 Juli 1942 arriveerden.
Bij aankomst aldaar werden Leentje Delden-Barmhartigheid en haar jongste dochter Debora van 11 jaar onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz vermoord. Levie Delden, alsmede zijn 17-jarige dochter Vogelina en 16-jarige zoon Abraham werden na aankomst in Auschwitz onder onmenselijke omstandigheden als dwangarbeiders tewerkgesteld. Niet bekend is welke werkzaamheden zij hebben moeten verrichten en wanneer precies zij daar om het leven zijn gekomen.
Na de oorlog hebben de Nederlandse Autoriteiten vastgesteld, mede op basis van getuigenissen van overlevenden en eigen onderzoek, dat zowel Levie Delden, Vogelina Delden en Abraham Delden na 30 September niet meer in leven zouden kunnen zijn. Daarom is opdracht gegeven aan de Gemeente Amsterdam om voor hen een akte van overlijden op te maken, waarin officieel is vastgelegd dat zij op 30 September 1942 in Auschwitz zijn overleden.
Alléén van Levie Delden blijkt uit de Sterbebücher van Auschwitz dat hij al op 31 Augustus 1942 werd vermoord. Het Joods Monument echter vermeld uitsluitend de officiele overlijdensdatum van 30 September 1942. Van Vogelina en Abraham Delden zijn geen gegevens over een andere overlijdensdatum in de Sterbebücher gevonden.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaart van Levie Delden, archiefkaarten van Levie Delden en Leentje Barmhartigheid; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Levie Delden, Leentje Delden-Barmhartigheid, Vogelina, Abraham en Debora Delden; de akte van overlijden van Levie Delden, nr 471 van 20 Juli 1950 uit het A-register 42-folio 81 opgemaakt te Amsterdam; de website Auschwitz Prisoners/Levie Delden/Sterbebücher en de wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl.