Biografie

Het lot van Naatje Fuld, haar man Levie David de Wolf en hun zoontje Salomon.

Naatje Fuld, een dochter van Louis Fuld en Jeannetta de Winter, was geboren in Rotterdam op 14 Februari 1918. Zij was confectienaaister van beroep en woonde thuis bij haar ouders, zussen en broer. Het laatst bekende adres van de familie Fuld in Rotterdam was vanaf 26 April 1934 de Helmersstraat 18c. Die straat werd echter tijdens het bombardement van Rotterdam op 14 Mei 1940 volledig verwoest.

Vermoedelijk nog vóór de oorlog is de familie Fuld verhuisd naar den Haag. Naatje is in die tijd, waarschijnlijk in 1940  getrouwd met Levie David de Wolf, die ook in Rotterdam geboren was op 11 Augustus 1918. Hij was een zoon van Salomon de Wolf en Eva van der Sluijs.

Gegevens van het Rotterdams archief geven aan dat Levie David de Wolf op 29 Juni 1940 uit de gemeente is vertrokken, vermoedelijk naar Den Haag, naar zijn vrouw Naatje Fuld, die met haar ouders en twee zussen daar al eerder woonden op het adres Naaldwijkschestraat 54. Op 11 April 1942 kregen Naatje Fuld en haar man Levie David de Wolf daar een zoon, die vernoemd werd naar zijn grootvader Salomon.

In de zomer van 1942 bepaalde de bezetter dat alle Joden uit Den Haag moesten vertrekken en de eerste razzia in Den Haag vond plaats op 22 Augustus 1942. Naatje werd samen met haar man Levie David de Wolf en zoontje Salomon tijdens de grootscheepse razzia’s van begin October 1942 opgepakt en afgevoerd naar Westerbork,

Mede doordat de Duitsers de Joodse werkkampen in het Noorden van Nederland terzelfder tijd liquideerden en alle Joodse dwangarbeiders afvoerden naar Westerbork, kwam het gezin van Levie David de Wolf tussen 3 en 5 October 1942 daar in een grote chaos terecht maar werden toch al op 9 October op transport gesteld naar Auschwitz.

Het transport van 9 October bevatte meer dan 1700 gedeporteerden en arriveerde in Auschwitz op 12 October 1942. Naatje de Wolf-Fuld werd samen met haar 6 maanden oude zoontje Salomon bij aankomst aldaar onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau vermoord. Levie David de Wolf werd bij aankomst geselecteerd om als dwangarbeider tewerkgesteld te worden.

Het is niet bekend waar Levie David tewerkgesteld werd, noch was na de oorlog zijn werkelijke overlijdensdatum bekend. De Nederlandse Autoriteiten hebben na de oorlog vastgesteld – mede op basis van getuigenissen van overlevenden en onderzoek – dat Levie David de Wolf na 31 Januari 1943 niet meer in leven zou kunnen zijn.

De gemeente Den Haag kreeg daarna opdracht om voor Levie David de Wolf een akte van overlijden op te maken, waarin is vastgesteld dat hij op 31 Januari 1943 in Auschwitz is overleden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Rotterdam, gezinskaarten van Louis Fuld en Salomon de Wolf; het archief van de Joodse Raad,d registratiekaarten van Naatje de Wolf-Fuld, Levie David de Wolf en Salomon de Wolf (1942); website Stichting Erfgoed Den Haag/razzia’s; wikipedia website jodentransporten vanuit Nederland.nl en de  website Memorial & Museum Auschwitz Birkenau/Auschwitz Prisoners/Levie David de Wolf.

Alle rechten voorbehouden