Jacob Schouten, sigarenmaker en zoon van Barend Schouten en Saartje Halberstad, was in Amsterdam geboren op 4 Februari 1889. Hij trouwde met Keetje van West in Amsterdam op 19 November 1913, een dochter van Benjamin van West en Rachel Vrachtdoender. Het echtpaar Schouten-van West had geen kinderen.
Nadat hun huwelijk was gesloten, betrokken Jacob en Keetje samen woonruimte in de Valkenburgerstraat 91 in Amsterdam, verhuisden in September 1916 naar de Verwerstraat 23 en in April 1928 naar de Retiefstraat 108 1e etage in Amsterdam-Oost. Dat bleek later tevens hun laatst bekende adres in Nederland te zijn.
De zus van Jacob Schouten, Marianne Schouten, huwde in 1917 Jonas Polak. Na de huwelijkssluiting woonden zij enige tijd in bij Jacob en Keetje van waar zij in September 1918 weer vertrokken en inwoning vonden bij Jacob’s vader, Barend Schouten en in Mei 1919 betrokken zij een woning in de Weesperstraat 35. In 1929 werden Jonas en Marianne weer buren van Jacob en Keetje, toen zij óók kwamen te wonen in de Retiefstraat 110 1e etage in Amsterdam-Oost. Ook zij zijn met hun twee dochters Sara en Lena en schoonzoon Barend Winnik tijdens de Sjoa vermoord.
Jacob Schouten en zijn vrouw Keetje van West werden op 1 Februari 1943 vanaf de Borneokade in Amsterdam afgevoerd naar Kamp Westerbork, waar zij op 2 Februari werden geregistreerd. In barak 73 hebben zij hun deportatie moeten afwachten, die volgde op 9 Februari. Op 12 Februari 1943 arriveerde het transport met 1184 slachtoffers in Auschwitz waar Jacob en zijn vrouw Keetje na aankomst onmiddellijk in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau werden vermoord.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Jacob en Barend Schouten en Jonas Polak, archiefkaarten Jacob Schouten, Keetje van West, Marianne Schouten en Jonas Polak; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Jacob Schouten, Keetje Schouten-van West; website Joods Amsterdam/Borneokade; website jodentransporten vanuit Amsterdam.nl en het archief van het Rode Kruis/transportlijsten Borneokade 1-2-1943.