Biografie

Over Leendert Barmhartigheid, zijn vrouw Esther Vogel en het lot van zijn zes kinderen.

Leendert Barmhartigheid was een zoon van Karel Barmhartigheid en Rachel Franschman. Hij was geboren in Amsterdam op 16 Augustus 1900 en startte zijn werkzame leven als venter. Als 20-jarige trouwde hij trouwde op 29 september 1920 in Amsterdam met de niet eerder gehuwde 32-jarige Esther Vogel, een dochter van Isaäc Vogel en Trijntje Lubig, die geboren was op 23 Maart 1888.

Nadat het huwelijk in September 1920 was gesloten, woonde het echtpaar Barmhartigheid in de Valkenburgerstraat 9 2e etage, verhuisde op 4 Juni 1928 naar de Benkoelenstraat 6 II, gelegen in de Indische Buurt van Amsterdam maar toen het gezin compleet was, verhuisden zij opnieuw op 23 Juni 1933 naar Rapenburg 101 II.

Om zijn gezin goed te kunnen onderhouden, had Leendert in de 30-er jaren een standplaats op markt op het Waterlooplein kunnen krijgen, waar hij van Maandag tot Vrijdag groente en fruit verkocht. Inmiddels hadden Leendert en Esther zes kinderen gekregen, t.w. Catharina in 1923, Karel in 1924, Isaac in 1926, Rachel in 1928, Lehman in 1929 en Salomon in 1931.

Tijdens de oorlog waren de zonen Karel en Isaac de eersten die werden opgeroepen voor de z.g. “Arbeitseinsatz”, de werkverruiming in Duitsland onder politietoezicht. Karel en Isaac werden op 12 Juli opgeroepen zich in Westerbork te melden en op 15 Juli 1942 werden zij gedeporteerd naar Auschwitz. Waar zij vervolgens toen tewerkgesteld zijn is onbekend maar uit onderzoek van na de oorlog en getuigenissen van overlevenden is  gebleken dat de omstandigheden in Auschwitz verschrikkelijk waren. De Nederlandse Autoriteiten hebben toen vastgesteld, dat Karel en Isaac Barmhartigheid na 30 September 1942 niet meer in leven konden zijn en toen zijn door de Gemeente Amsterdam voor hen aktes van overlijden opgemaakt waarin is vastgelegd dat zij op 30 September 1942 in Auschwitz zijn overleden. De werkelijke datum waarop zij in Auschwitz om het leven gekomen zijn is niet bekend.

Esther Barmhartigheid-Vogel werd samen met haar drie jongste kinderen Rachel, Lehman en Salomon met het transport van 5 op 6 September 1942 naar Westerbork afgevoerd. De volgende dag gingen zij op transport naar Auschwitz, waar zij bij aankomst op 10 September 1942 direct in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau werden vermoord.

Of Leendert Barmhartigheid voorlopig vrijgesteld was van deportatie is niet bekend. Als marktkoopman in groente en fruit had dat mogelijk geweest, bijvoorbeeld als hij door de Joodse Raad zou zijn ingezet bij de afdeling distributie van levensmiddelen of anderszijds. Maar zijn registratiekaarten van de Joodse Raad geven niets als zodanig aan; in Westerbork verbleef hij vanaf ca 10 Februari 1943 in barak 73 en werd op 16 Februari 1943 op transport gesteld naar Auschwitz. Bij aankomst aldaar op 19 Februari 1943, werd Leendert Barmhartigheid direct d.m.v. vergassing in Auschwitz-Birkenau vermoord.

Zijn dochter Catharina Barmhartigheid werd als laatste door de Duitsers opgepakt. Zij was inmiddels verkoopster geworden en heeft na haar eerste oproep van 12 Juli 1942 vermoedelijk een vrijstelling gekregen via de Joodse Raad maar indien dat zo was, is de reden daarvan onbekend. Haar registratiekaart geeft daarover verder geen uitsluitsel, behalve dan dat zij op 18 Mei 1943 vanuit Amsterdam werd afgevoerd naar Westerbork, daar terechtkwam in barak 70 en op diezelfde dag werd toegevoegd aan het transport van totaal 2511 slachtoffers naar Sobibor. Bij aankomst op 21 Mei 1943 werden allen, waaronder óók Catharina Barmhartigheid, onmiddellijk in de gaskamers vermoord. Er waren géén overlevenden.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Karel Barmhartigheid, Leendert Barmhartigheid; archiefkaarten van Esther Vogel, Leendert Barmhartigheid en van Catharina, Karel, Isaac, Rachel, Lehman en Salomon Barmhartigheid; Woningkaart Amsterdam/Benkoelenstraat 6; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Esther Barmhartigheid-Vogel, Leendert Barmhartigheid en van Catharina, Karel, Isaac, Rachel, Lehman en Salomon Barmhartigheid; het archief van het Rode Kruis/transportlijsten Amsterdam-> Westerbork van 5 op 6 September 1942 en de Wikipedia lijst van Jodentransporten vanuit Nederland.nl.

Alle rechten voorbehouden