Biografie

Over Meijer Salomons.

Meijer Salomons, de enige zoon van Philip Salomons en Betje van Kollem, was geboren op 2 Februari 1918 in Amsterdam. Meijer had de HBS doorlopen, had zijn praktijkdiploma boekhouden behaald, werkte als kantoorbediende en hoofdcorrespondent Frans. Verder had hij zijn kandidaats economie en werkte als assistent hoofdboekhouder en assistent accountant. Tevens was hij beambte bij de NIHS, de Nederlands Israëlitische Hoofd Synagoge in Amsterdam. Meijer was ongehuwd.

Meijer Salomons verhuisde al als 2-jarig kind in Maart 1920 met zijn ouder mee naar Antwerpen en voor zover bekend is Meijer in Antwerpen gebleven tot in 1931. Toen hij 13 jaar oud was, kwam hij op 19 Augustus 1931 weer terug bij zijn ouders, die inmiddels ook weer vanuit Parijs in Amsterdam waren teruggekeerd. Het weer complete gezin woonde toen in de Van Woustraat 2 in Amsterdam-Zuid. Na vele verhuizingen werd het laatste adres van het Meijer Salomons, net als dat van zijn ouders: Pieter de Hoochstraat 34 huis .

Vanaf 16 September 1942 was Meijer als assistent accountant werkzaam bij accountantsdienst V van de Joodse Raad, waartoe hij een legitimatie van de Raad ontving met nr. B-703. Hij was daardoor voorlopig vrijgesteld van deportatie. Echter op 25 Mei 1943 tijdens één van de razzia’s die de Duitsers toen hielden, werd ook Meijer gearresteerd en gelijk doorgestuurd naar Westerbork waar hij terechtkwam in barak 62. Op 13 Juli werd de 25-jarige Meijer Salomons als één van de 1988 slachtoffers op transport gesteld naar Sobibor en bij aankomst op 16 Juli 1943 onmiddellijk vermoord.

Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten Philip Salomons; archiefkaarten van Philip Salomons, Betje van Kollem en Meijer Salomons (1918); Bevolkingsregister geannexeerde gemeenten/Watergraafsmeer/Betje van Kollem; het Antwerps Vreemdelingendossier 160824/Meijer Salomons; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Meijer Salomons en de website Jodentransporten vanuit Nederland.nl/13 Juli 1943.

Alle rechten voorbehouden