Biografie

Het lot van Louis Duitz, zijn vrouw Sedje Frank en hun 8-maanden oude baby Frouke Elisabeth.

De oudste van de negen kinderen van Salomon Duitz en Elisabeth Duizend was Louis, die op 1 Januari 1902 in Den Haag was geboren. Zijn vader was daar hoofd van een school en tijdens hun verblijf in Den Haag, kreeg Louis in 1903 nog een zus Alida en in 1904 opnieuw een zus Louise. Begin Augustus 1905 keerden zijn ouders met Louis en zijn twee zussen terug naar Amsterdam.

Tussen 6 en 10 Juni 1922 werd Louis ingelijfd bij het onderdeel 2e Regiment Vesting Artillerie, 2e ploeg I-B van de Nationale Militie en tevens ingedeeld bij de opleiding tot onderofficier. Daarna werd hij verschillende keren met Groot Verlof gestuurd: op 17 November 1922, op 28 Augustus 1925, op 20 Juni 1928 en op 1 April 1933 werd hij overgeplaatst naar het 2e Regiment Veldartillerie. Ten tijde van zijn inlijving woonde hij in de Plantage Doklaan 36 II in Amsterdam en verdiende al zijn brood als koopman en handelsreiziger.

Op 30 April 1934 vertrok Louis naar Groningen, waar hij in het begin inwoning vond op het Gedempte Zuiderdiep 93a, waar hij tot 27 Februari 1936 verbleef. Toen verhuisde hij naar het Gedempte Zuiderdiep 130b en woonde daar tot aan zijn huwelijk. Want Louis Duitz is op 7 October 1940 in Groningen gehuwd met Sedje Frank, een dochter van de fotograaf Hartog Samson Frank en Frouke Cohen.

Nadat het huwelijk gesloten was betrokken zij een woning midden in de Schildersbuurt van de stad: Blekerstraat 19b. Op 15 Mei 1942 werd daar hun dochter Fouke Elisabeth geboren.

Uit de verplichte registratie van alle Joden in Nederland bleek in Juni 1941 uit vermeldingen op zijn registratiekaart bij de Joodse Raad dat Louis vroeger een groothandel in schilders benodigdheden runde, dat hij de 3-jarige HBS met succes had afgerond en daarnaast nog zijn diploma’s stenotypen had behaald, Hij werd omschreven als een nauwkeurige werker.

De gegevens, zoals die zijn genoteerd op de Joodse Raadkaart van zijn vrouw Sedje Duitz-Frank geven weer, dat zij net als haar man geslaagd was voor de 3-jarige HBS, haar diploma stenotypen behaald had, haar vak examen telefoondienst had gedaan, een goede telefoniste 1e klas was,  godsdienstonderwijzeres was (laagste rang) en als kantoorbediende óók vertrouwd was met licht administratief werk.

Louis Duitz was “gesperrt bis auf weiteres” door de Joodse Raad; hij was aangesteld als Cultureel Werker Buitendienst en als Waker, waartoe hij een legitimatie verkregen had met nr. JR A-628. Ook zijn vrouw Sedje Frank was daardoor tot nader order voorlopig nog vrijgesteld van deportatie.

Toch werd het gezin Duitz-Frank op 5 Februari 1943 in Westerbork binnengebracht en op 9 Februari 1943 op transport gesteld naar Auschwitz. Dit transport omvatte totaal 1184 slachtoffers en arriveerde in Auschwitz op 11/12 Februari 1943.

Schattingen van overlevenden van dit transport gaven na de oorlog aan dat er ± 100 tot 200 jongens en mannen tussen de 16 en 40 jaar werden uitgezocht om te worden tewerkgesteld. Bij de selectie, direct volgend na aankomst, werden alle vrouwen, kinderen en oudere mannen, alsmede enkele jongere mannen die niet verkozen te lopen of bij hun vrouwen wensten te blijven, op auto’s geladen en naar de gaskamers  gebracht.

Het bovenstaande was óók het lot van het gezin Duitz. De 38-jarige Sedje Duitz-Frank, haar 8 maanden oude baby-dochtertje Frouke Elisabeth Duitz, én de 41-jarige Louis Duitz werden per auto naar de gaskamers van Auschwitz-Birkenau gereden en bij aankomst daar direct vermoord.

Bronnen o,a  het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten Salomon Duitz, het register Nationale militie; website openarchieven/huwelijk Louis Duitz x Sedje Frank; Groninger Archieven/gezinskaarten Louis Duitz en woningkaarten Gedempte Zuiderdiep 93a en 130b en Bleekerstraat 19b; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Louis Duitz, Sedje Duitz-Frank en van Frouke Elisabeth Duitz; het archief van het Rode Kruis, publicatie “Auschwitz IV” uit October 1953, Deportatietransporten naar Auschwitz in 1943 - Voorjaars transporten, pagina’s  5, 21,23 en 34 t/m 37- het transport van 9 Februari 1943 en de Wikipedia website Jodentransporten vanuit Nederland.nl.

 

Alle rechten voorbehouden