Verhaal

Over Israel Levi de Winter

Uw adres is het Wonder. 

Levi de Winter werd geboren op 22 november 1908 in Rotterdam als zoon van Levie Israel de Winter en Grietje van der Sluis. Hij groeide op in een gezin met vijf kinderen. Hij opende op 23-jarige leeftijd een manufacturenhandel in het centrum van Vlaardingen. Hij huwde op 15 maart 1933 met Henriette van Biene en ging boven de zaak wonen. Daarna verhuisde ze naar Goes waar op 8 mei 1937 hun dochtertje Grietje werd geboren. Ze keerde in 1938 terug naar Rotterdam waar ze in de Jacob Catsstraat 121a gingen wonen en opende op de Noordmolenstraat een winkel in textiel. Israel en zijn gezin verhuisde later naar het Noordplein 77a en in 1939 opnieuw naar de Noordmolenstraat 66a. Bij het bombardement van 14 mei 1940 bevond de zaak zich buiten de brandgrens en kon Israel zijn werkzaamheden snel hervatten. 

In mei 1942 werd Israel gearresteerd door de Sicherheitspolizei en bracht volgens zijn arrestantenkaart twee maanden door in een politiecel. Ook zijn vrouw Henriette en dochter Grietje werden opgepakt en op 3 augustus 1942 vanuit Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd waar ze op 5 augustus aankwamen en direct na aankomst zijn vermoord. Israel kwam ook rond die periode aan in Auschwitz, waar hij voor werk werd geselecteerd. Hij werd op 30 september 1942 vermoord.   

Zijn broer Izak Simon overleefde de oorlog en nam de winkel in Rotterdam over. Als hij op 2 mei 1962 overlijdt wordt het pand na een korte tussenpose in 1969 overgenomen door Van Heelsbergen Textiel, dat later zal uitgroeien tot de internationale winkelketen Hans Textiel. Sindsdien is daar altijd textiel verkocht. 

In januari 2020 werd bij toeval de geveltekst ''Uw adres is het Wonder'' ontdekt bij de verbouwing en uitbreiden van de textielketen Zeeman. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat de tekst weer snel zou verdwijnen. Het Historisch Genootschap Roterodamum en de Joodse stichting Loods 24 hebben gelobbyd om de tekst op de winkel te behouden, waarna de gemeente Rotterdam actie ondernam. De tekst is later voor restauratie verwijdert en daarna weer in volle glorie teruggeplaatst. Het pand kreeg een monumentstatus.

In november 2021 werden stolpersteine geplaatst voor het gezin aan de Noordmolenstraat 66a.

 

Bron: joodserfgoedrotterdam.nl