Op 13 Juni 1897 werd Gerrit Oudkerk in Amsterdam geboren als de eerste van de 3 kinderen van Hijman Oudkerk (1870-1943) en Rosette Franken (1871-1940). Zijn vader was slachter en vleeschhouwer, en de slachterij bevond zich op de begane grond van de Van der Helststraat 35. De ouders van Gerrit woonden zelf op huisnummer 21g, waar Gerrit, en later ook zijn broer Maurits en zus Henriette zijn geboren.
In zijn jongere jaren volgden Gerrit, net als zijn broer Maurits, het ambacht van zijn vader en beiden werden slager. Maar toen Gerrit op 19 December 1928 in Amsterdam in het huwelijk trad met Hendrika Voet, een dochter van Andries Voet en Betje Vredenburg, had hij de slagerij al “vaarwel” gezegd ene verdiende toen al zijn brood als commissionair in effecten en nog later als bankmedewerker.
Overigens was zijn vrouw Hendrika eerder getrouwd: op 7 Augustus 1919 was zij gehuwd met Mauritz van der Laan, die in Amsterdam geboren was op 3 Maart 1895 als zoon van Jozef van der Laan en Grietje Franken ,maar van wie Hendrika op 8 Februari 1929 is gescheiden. Uit het huwelijk van Hendrika Voet en Mauritz van der Laan werden in Amsterdam twee kinderen geboren, t.w. Josephine Elisabeth op 3 Juli 1920, en Eliza op 30 November 1923.
De beide dochters Josephine en Eliza werden na de echtscheiding toegewezen aan hun moeder, en uit het 2e huwelijk van hun moeder Hendrika met Gerrit Oudkerk, werd op 16 October 1931 nog een zoon geboren, genaamd Henk Gerard Oudkerk. Volledigheidshalve zij hier vermeld dat Mauritz van der Laan in 1938 hertrouwde met Marianne Smit, dat Mauritz op 27 Januari 1941 in Medemblik is overleden, dat Marianne op 18 April 1946 hertrouwde met Heinrich Hirschfeld, maar dat uit de huwelijken van Mauritz met Marianne en dat van Marianne met Heinrich in 1946, geen kinderen meer geboren zijn.
Nog voordat Gerrit trouwde, woonde hij al niet meer thuis maar in de Sarphatistraat 60. Nadat hij op 19 December 1928 met Hendrika Voet gehuwd was, betrokken zij woonruimte in de Euterpestraat 69 II. Het gezin van Gerrit en Hendrika bestond feitelijk direct al uit 4 personen, n.l. Gerrit, Hendrika en haar twee dochters Josephine en Eliza van der Laan uit haar eerste huwelijk.
Maar vóór dat op 16 October 1931 hun zoon Henk Gerard werd geboren, werden de meisjes Van der Laan op 14 Mei 1929 tóch elders ondergebracht: Josephine ging naar Hendrika’s broer Herman Isidore Voet en Eliza kreeg onderdak bij Emanuel Cohen, de echtgenoot van Hendrika’s zuster Sara Voet.
In Maart 1934 verhuisde het complete gezin Oudkerk naar de Wilhelminaweg 7 in Zandvoort. In 1942 werd die straatnaam verplicht gewijzigd in Van Haemstedeweg 7. (er mochten geen straten meer vernoemd zijn naar Joden of leden van de Koninklijke familie). Maar door de Duitse verordening dat alle Joden verplicht werden om in Amsterdam te gaan wonen, kon de familie niet in Zandvoort niet blijven. (zie óók de website “joodsmonumentzandvoort.com”, (“Duitse sympathieën” en “Het einde van Joods Zandvoort”).
Gerrit Oudkerk verhuisde toen op 15 Juni 1942 vanuit Zandvoort naar Amsterdam waar hij woonruimte vond in Pension Wien in de Rubensstraat 60 huis, dat geleid werd door de 67-jarige weduwe van Jakob Schimmerling, Käthe Grätzer, die zelf op de 1e etage woonde. Eerst alléén, daarna volgden Hendrika met Eliza en Josephine en Henk Gerard, die echter op 3 Maart 1943 woonruimte hadden betrokken op de 2e etage van huisnummer 80 in de Waalstraat in Amsterdam-Zuid, waarna ook Gerrit Oudkerk daar op enig moment bij kwam wonen.
Op 23 September 1943 werd het hele gezin gearresteerd en overgebracht naar Westerbork. Af te leiden is van de registratiekaart van de Joodse Raad van Gerrit Oudkerk, dat hij in Westerbork werd ingesloten in de strafbarak 67, maar van de andere gezinsleden is niet bekend is waar zij werden ondergebracht. Waarom Gerrit werd ingesloten in de strafbarak is ook niet bekend.
Het gezin verbleef in Westerbork van 23 September 1943 tot na halverwege Januari 1944, want pas op 25 Januari 1944 werden zij op transport gesteld naar Auschwitz. De deportatietrein bevatte 949 slachtoffers, waarvan 81 “zieken” die in een aparte wagon vervoerd werden, terstond na aankomst op 28 Januari 1944 zijn vergast.Ook vrouwen die kinderen beneden de 15 jaar bij zich hadden, werden direct vergast .
Voor de overigen volgde na aankomst een selectie voor tewerkstelling. De Duitsers hadden weliswaar de leeftijdsgroep globaal bepaald van 15 tot 50 jaar, maar Gerrit werd daarvoor niet geselecteerd. Hij werd samen met zijn 53-jarige vrouw Hendrika Oudkerk-Voet, alsmede hun kinderen Josephine Elisabeth van der Laan (23 jaar) en haar zus Eliza van der Laan (20 jaar) én de 12-jarige Henk Gerard Oudkerk direct na aankomst op die 28e Januari 1944 vermoord in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau.
Bronnen o.a. het Stadsarchief Amsterdam, gezinskaarten van Hijman Oudkerk (1870) Gerrit Oudkerk en Hendrika Voet; archiefkaarten van Gerrit Oudkerk, Hendrika Voet, Henk Gerard Oudkerk en Josephine Elizabeth en Eliza van der Laan; huwelijksakte Amsterdam met Gerrit Oudkerk en Hendrika Voet; woningkaarten Amsterdam/Rubensstraat 60 huis en Waalstraat 80 II; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Gerrit Oudkerk, Hendrika Oudkerk-Voet, Henk Gerard Oudkerk en Josephine Elizabeth en Eliza van der Laan; het archief van het Rode Kruis/transportlijst Amsterdam-Westerbork van 23 September 1943; het archief van het Rode Kruis, publicatie “Auschwitz V” transport 25 Januari 1944 en de Wikipedia website Jodenstransporten vanuit Nederland.nl/transport 25 Januari 1944.