Bijdragen aan Celine de Vries

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Celine de Vries

Celine de Vries

Amsterdam, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 6 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Celine de Vries

De ouders van Celine (Lieneke) de Vries schrijven vanaf haar geboorte tot midden 1942 een dagboek voor haar. Hierin staat dat zij dol is op bruine bonen en graag naar de kleuterschool gaat. Als Joodse kinderen niet meer naar school mogen, begrijpt ze dat niet. Op 11 november 1942 doet de 'Sicherheitspolizei' een inval bij de textielfabriek Hollandia-Kattenburg in Amsterdam, waar haar vader werkt.…

Lees meer

Celine de Vries

Op de alle hier getoonde foto's en afbeeldingen rust Copyright en komen uit het privé-bezit van Sara de Vries en haar erven.

Lees meer

grootouders Celine de Vries

Grootouders van Celine de Vries waren van vaderskant:
Salomon de Vries, Vianen 9 juli 1871 - Sobibor 16 april 1943 en Sara Bouwman, Amsterdam 2 januari 1868 - Amsterdam 20 september 1920.
Na het overlijden van Sara Bouwman hertrouwde Salomon op 20 april 1921 met Sara Polak, Amsterdam 11 maart 1870 - Sobibor 16 april 1943.
Sara Polak beschouwde Celine als haar eigen kleinkind.
Van moederskant: Pine…

Lees meer

Het gezin van Pinehas (Piet) Gans en Rechouwous

Dit is het verhaal van een Joods gezin uit de Indische Buurt. Het gaat om een kleine middenstander met vrouw en twee kinderen. Allen zijn in meer of mindere mate betrokken bij het Joodse buurtleven.

Het verhaal begint in de Valkenburgerstraat 15.
In de namiddag van 17 augustus 1895, om een uur of half vijf, wordt hier Pinehas Gans geboren (bron: geboorteakte). Hij is de zoon van Philip Gans, van beroep schoenmaker en van Branca Gans, zonder beroep. De geboorteakte wordt behalve door Philip ook door twee ambtenaren getekend.
Philip zal ook andere beroepen uitoefenen. Zo heeft hij ook gewerkt…

Lees meer

Celine de Vries

Meer over Celine ‘Lineke’ de Vries en haar ouders Aron en Eva, is te lezen in het hoofdstuk ‘Het dossier van Lineke de Vries’, geschreven door Guus Luijters in het boek De deportaties uit Nederland 1940-1945: Portretten uit de archieven (Amsterdam 2017) blz. 135-154.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie