Bijdragen aan Salomon Levie

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Salomon Levie

Salomon Levie

Assen, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 49 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Salomon Levie

Salomon Levie (met de roepnaam Saaltje) was een zoon van Mozes Gerson Levie (geboren te Roden in 1839) en Anna Bendiks (geboren te Veendam in 1850). Hij had negen broers en zusters, waaronder: Benjamin en Philippus. Vader Mozes Gerson Levie had een winkel aan de Varkensmarkt te Assen.
F.J. Hulst en H.M. Luning, De joodse gemeente Assen; Geschiedenis van een behoorlijke Kille, 1740-1976 (Assen 1993…

Lees meer

Joodse Eigenaars van Landbouwgronden

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.

Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…

Lees meer

Gedeporteerde patiënten Apeldoornsche Bosch

Deze pagina is een aanvulling op de pagina De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch

De namen die aan dit verhaal zijn gelinkt zijn de namen van personen die op de naoorlogse reconstructielijsten voorkomen, of van wie om een andere reden mag worden aangenomen dat ze op 22 januari 1943 bij de ontruiming van de Joodse psychiatrische instelling Het Apeldoornsche Bosch als patiënt van (of uit Westerbo…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie