Bijdragen aan Louis Salomons

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Louis Salomons

Louis Salomons

Hilversum, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 44 jaar

Beroep: Diamantsnijder

Foto’s

Verhalen

Over Jeannette Blog, oorlogsweduwe van Louis Salomons.

Jeannette Blog, een dochter van Samuel Blog en Leentje Fransman Zij was de eerste van een tweeling:  Jeannette was geboren in de Ruyschstraat 64 in Amsterdam op 14 December 1914, evenals haar tweelingzus Roza.

Haar vader, Samuel Blog ging al op 18-jarige leeftijd in Juni 1908, samen met zijn vader Gompel Blog naar Antwerpen. Drie weken later volgde Samuel’s moeder Netje Vischschraper met zijn zuss…

Lees meer

Over Louis Salomons en zijn overlevende vrouw Jeannette Blog.

Louis Salomons, geboren te Amsterdam op 8 April 1900,  was een zoon van Meijer Salomons (1863) en Bloeme de Paauw Zijn vader Meijer zat in het diamantvak: hij was diamantslijper en juwelier van beroep. Ook Louis handelde al vroeg in diamant maar vertrok op 23-jarige leeftijd vanuit zijn ouderlijk huis – toen Overtoom 447 Amsterdam – rond half December 1923 naar Antwerpen waar hij ging wonen bij z…

Lees meer

Cosel en de Organisation Schmelt

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de nazi’s behoefte aan arbeidsslaven om Duitse mannen te vervangen die voor de Wehrmacht waren opgeroepen, om wegen en verdedigingwerken aan te leggen of om te werken in de omvangrijke nieuwe wapenindustrie.  Joden werden in de Zwangsarbeitslager für Juden gedwongen het zwaarste werk te verrichten, tegen een minimum aan voeding, rust en verzorging, tot zij nie…

Lees meer

De Cosel periode.

De periode van 28 Augustus tot 12 December 1942 stond bekend als de zogenaamde Cosel-periode. Deportatietreinen maakten op het goederenstation van Cosel, gelegen 80 km westelijk van Auschwitz een tussenstop. Tijdens die stop werden jongens en mannen die volgens de Duitsers voor arbeid geschikt waren doorgaans met geweld van hun families gescheiden en uit de trein gehaald en tewerkgesteld in de oml…

Lees meer

Méér over het transport van 4 September 1942 Westerbork -> Auschwitz

Algemeen:  de Coselperiode

  1. De "arbeitsfahige" mannen, die i n Cosel uit de trein werden gehaald, waren i n het algemeen van de leeftijdsgroep van ± 15 t/m 50 jaar, in enkele individuele gevallen nog iets ouder. Degenen, die in de trein achterbleven om te worden door-getransporteerd naar Auschwitz, waren dus, globaal gesproken, de oudere, zwakke of ziekelijke mannen en de vrouwen en kinderen.
  2. In h…
Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend