Bijdragen aan Abraham de Hes

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Abraham de Hes

Abraham de Hes

Opsterland, – Midden-Europa,

Bereikte de leeftijd van 44 jaar

Beroep: Kantoorbediende

Verhalen

Het lot van de familie van Mozes de Hes.

De familie bestaande uit: Mozes de Hes en zijn vrouw Alida van Berg, hun zoon Abraham de Hes en zijn vrouw Marianne Soester en de ongehuwde zoon Benjamin de Hes. Twee kinderen overleefden de Sjoa, t.w. Max en Betsy, die beiden resp. in 1994 en 2001 in San Francisco overleden.

MOZES DE HES was een zoon van Abraham Mozes de Hes en Betty Beuth en werd op 3 September 1864 geboren in Hoogeveen. Mozes de Hes werd godsdienstonderwijzer, trouwde op 17 Juni 1898  in Gorredijk, 33 jaar oud, met ALIDA VAN BERG, oud 25 jaar, dochter van Benjamin van Berg en Griete Meijers Schaap.

Het echtpaar De Hes-van Berg kreeg vijf kinderen, allen geboren te Gorredijk, t.w. Abraham op 25 Mei 1…

Lees meer

Gezin Abraham de Hes

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 18163) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

De Cosel periode.

De periode van 28 Augustus tot 12 December 1942 stond bekend als de zogenaamde Cosel-periode. Deportatietreinen maakten op het goederenstation van Cosel, gelegen 80 km westelijk van Auschwitz een tussenstop. Tijdens die stop werden jongens en mannen die volgens de Duitsers voor arbeid geschikt waren doorgaans met geweld van hun families gescheiden en uit de trein gehaald en tewerkgesteld in de oml…

Lees meer

Méér over het transport van 5 October 1942 Westerbork -> Auschwitz.

ALGEMEEN

De "arbeitsfahige" mannen, die in Cosel uit de trein werden gehaald, waren in het algemeen van de leeftijdsgroep van ± 15 t/m 50 jaar, in enkele individuele gevallen nog iets ouder.  Degenen, die in de trein achterbleven om te worden doorgestuurd naar Auschwitz, waren dus, globaal gesproken, de oudere, zwakke of ziekelijke mannen én de vrouwen en kinderen. In het algemeen kan worden geste…

Lees meer

Familie De Hes-van Berg

Meer informatie over de familie De Hes-van Berg, inclusief foto’s, is te vinden in onderstaand boek.
Anje van Buuren-Meinardi, De geschiedenis van Joodse families in Bergen op Zoom (Oosterbeek 2013) 15-46.

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend