Bijdragen aan Eliazer Wijnberg

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Eliazer Wijnberg

Eliazer Wijnberg

Groningen, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 48 jaar

Verhalen

Over Eliazer Wijnberg en zijn echtgenote Roza van Polen.

Eliazer Wijnberg was in Groningen geboren op 30 October 1893 als zoon van Jozef Wijnberg en Ida Scheuer. Eliazer verdiende zijn brood als lompenkoopman, maar tijdens de jaren van de Jodenvervolging was hij werkzaam voor de Joodse Raad vanaf 1 September 1942.

Eliazer Wijnberg woonde aan het Zuiderdiep 26a in Groningen. Op 16 November 1922 trad hij in Amsterdam in het huwelijk met de Amsterdamse Roz…

Lees meer

Gezin Eliazer Wijnberg

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 36002) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 13350/12197).

Van deze persoon of dit gezin is nog …

Lees meer

Sterbebücher: de Dodenboeken van Auschwitz

De zogenaamde Sterbebücher van Auschwitz bevatten bijna 69.000 officiële overlijdensakten die tussen juli 1941 en december 1943 in het kamp zijn opgemaakt.

De Sterbebücher zijn in 1995 uitgegeven (J. Debski (red), Sterbebücher von Auschwitz / Death books from Auschwitz, 3 delen, uitg. Staatlichen Museum Auschwitz-Birkenau, 1995) en zijn ook online te raadplegen.

Alleen personen die officieel als …

Lees meer

Méér over het transport van 14 September 1942 Westerbork -> Auschwitz.

ALGEMENE BEMERKINGEN

De deportatie-periode die de “Cosel-periode” genoemd wordt, loopt van 28 Augustus t/m 12 December 1942, omdat in die tijd een aantal uit Nederland (en ook uit België en Frankrijk) vertrokken transporten niet in hun geheel werden overgebracht naar Auschwitz, maar op het station Cosel (Opper-Silezië, ± 80 K.M. ten Westen van Auschwitz), werden gesplitst in dier voege, dat de doo…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend