Bijdragen aan Leonard Sanders

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Leonard Sanders

Leonard Sanders

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 38 jaar

Beroep: Kleermaker

Foto’s

Verhalen

Het lot van Leonard Sanders.

De tweede zoon van Sander Sanders en Esther Morpurgo, Leonard Sanders, was geboren op 14 Mei 1904 in Amsterdam. Net als zijn vader Sander en zijn broer Willem werd Leonard uiteindelijk óók kleermaker van beroep Echter daarvoor had Leonard al gewerkt als magazijnbediende, als diamantslijper en als reiziger.

Op 27 Januari 1919 werd Leonard toegelaten als leerling brillantslijper bij de ANDB, de Alge…

Lees meer

Sterbebücher: de Dodenboeken van Auschwitz

De zogenaamde Sterbebücher van Auschwitz bevatten bijna 69.000 officiële overlijdensakten die tussen juli 1941 en december 1943 in het kamp zijn opgemaakt.

De Sterbebücher zijn in 1995 uitgegeven (J. Debski (red), Sterbebücher von Auschwitz / Death books from Auschwitz, 3 delen, uitg. Staatlichen Museum Auschwitz-Birkenau, 1995) en zijn ook online te raadplegen.

Alleen personen die officieel als …

Lees meer

De afwijkende datum van overlijden van Leonard Sanders.

Volgens de Sterbebücher van Auschwitz werd Leonard Sanders daar op 29 December 1942 vermoord. Deze datum wijkt af van de officiële sterfdatum van 28 Februari 1943, zoals na de oorlog is vastgesteld door het Nederlandse Ministerie van Justitie. Op de website joodsmonument.nl staan vooralsnog alléén de overlijdensdata, zoals deze destijds gepubliceerd in de Staatscourant door het Ministerie van Just…

Lees meer

Méér over het transport van 19 October 1942 van Westerbork -> Auschwitz

ALGEMENE OPMERKINGEN BETREFFENDE DE DEPORTATIE-TRANSPORTEN IN DE ZGN.COSEL-PERIODE  (28 AUGUSTUS TOT EN MET 12 DECEMBER 1942).

De te bespreken deportatie-periode loopt van 28 Augustus t/m 12 December 1942, en wordt de "Cosel-periode" genoemd, omdat in die tijd een aantal uit Nederland (en ook uit Frankrijk en België) vertrokken transporten niet in hun geheel werden overgebracht naar Auschwitz, maa…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend