Met een gedenkteken in Winterswijk worden de joodse slachtoffers uit die gemeente herdacht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
In Westerbork 25 november 1943
Transport Westerbork-Auschwitz 25 januari 1944
Het betreft transport 84, bestaande uit 948 mensen, van wie 168 kinderen. Dertig mensen overleefden de oorlog. De trein telde 26 wagons.
De burgemeester van Winterswijk verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Selma Romann-Hony en Paul Romann, beiden zonder be…
Paul Romann ontsnapte op 25 november 1943 uit kamp Westerbork, samen met de 14-jarige Otto Kann uit Dordrecht. Vijf dagen later werd hij in Amsterdam weer opgepakt en terug naar Westerbork gebracht. Otto Kann wist uit handen van de Duitsers te blijven en overleefde de oorlog.
De burgemeester van Winterswijk verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Selma Romann-Hony en Paul Romann, beiden zonder beroep en zonder nationaliteit, wonende in de Spoorstraat 28 te Winterswijk. Zij hadden zonder de daartoe vereiste vergunning hun woonplaats verlaten. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Signalement van Selma Romann-Hony: 'Lang ong. 1.…