Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Vriezenveen. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.
Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…
Julius Gesinus de Haas was getrouwd met Betje Cohen. Het echtpaar had vier kinderen. Het gezin woonde in wijk IV, nummer 487 in Vriezenveen. Julius Gesinus de Haas had daar een manufacturenzaak.
In september 1942 verzocht de burgemeester van Vriezenveen opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Julius Gesinus de Haas en van zijn echtgenote Betje Cohen. Zij hadden zonder de daartoe vereiste verg…
Een foto van Julius de Haas is te vinden in het boek van H. Hamburger en J.C. Regtien, Joodse oorlogsmonumenten in de provincie Overijssel, alsmede algemene oorlogsmonumenten waarop joodse namen voorkomen (Bedum 2002) 61.
In 2016 verscheen een boekje over de Joodse inwoners van de gemeente Twenterand. Hierin wordt de familie Schlosser uit Den Ham genoemd, evenals de families De Haas en Schaap uit Vriezenveen.
Het boekje is getiteld 'Nooit weer: herinneringen aan de Joodse gemeenschap in Twenterand' en is hier te bekijken.