Bijdragen aan Jenny Jeidels-Stamm

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Jenny Jeidels-Stamm

Jenny Jeidels-Stamm

Darmstadt, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 72 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Jenny Jeidels-Stamm

Jenny Stamm woonde tot in de jaren dertig in Darmstadt, maar kwam vóór Kristallnacht voorgoed naar Delft om te wonen bij haar zuster Lina Stamm en diens echtgenoot Clarence Feldmann.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Lees meer

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 1)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal mijn dierbaarste herinneringen per familie of gezin beschrijven. Als introductie (deel 1) schets ik het gezin Jeidels-Jaworski waarin ikzelf opgroeide.

Het gezin Jeidels-Jaworski

Kurt & Anny

Mijn vader, Kurt Jeidels, werd geboren in 1889 in Wiesbaden in de Duitse deelstaat Hessen uit Joodse ouders, Max en Jenny Jeidels-Stamm uit Darmstadt.
Na de basisschool bezocht hij in Darmstadt het ‘Grossherzogliches Realgymnasium’, zijn klassenleraar heette Kalbfleisch. Hij begon al jong met vioollessen en sloot zich aan bij een vereniging van jonge geheelont…

Lees meer

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 2)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen en waaraan ik dierbare herinneringen koester, in afzonderlijke delen beschrijven. Hierna volgen mijn herinneringen aan het gezin Van Hoorn.

De familie Van Hoorn & de brieven van Emmy

Maurits van Hoorn

Onze naaste buren aan de Julianalaan op nummer 54 waren Joods. Het was de familie Van Hoorn die bestond uit vader Maurits, moeder Hilda Katz en de kinderen Emma (‘Emmy’) en Berend (‘Beertje’). Maurits van Hoorn was een Groninger uit ’t Zand. Sinds zijn komst naar Delft in 1922 was hij als leerkracht verbonden aan de ulo aan de Rotterdams…

Lees meer

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 4)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een roodharig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goed voor de geest kan halen en waaraan ik dierbare herinneringen koester, in afzonderlijke delen beschrijven. Deel 4 beschrijft mijn herinneringen aan de familie Feldmann.

Clarence & Lina Feldmann

Pater familias

Ons gezin voelde zich sterk verbonden met mijn oudoom professor Clarence Feldmann en zijn familie- en vriendenkring aan de Rotterdamscheweg nummer 101, op korte loopafstand van ons huis aan de Julianalaan 56. Het charisma van mijn oudoom straalde zijn hele leven af op zijn familieleden en vele kennissen die graag tijd met hem doorbrachten.
Pater familias Cla…

Lees meer

Persoonlijke herinneringen aan de Delftse Joden (deel 5)

De Delftse Joden voor en tijdens de oorlog, hoe herinner ik mij hen? Hoe waren onze Joodse buren, hoe leefden zij, wat gebeurde met hen? Ik was 11 jaar toen de oorlog uitbrak en kan de Joodse Delftenaren uit mijn directe omgeving alleen beschrijven met de ogen van een elfjarig meisje dat als enig kind beschermd opgroeide tussen liefhebbende ouders. Ik zal de families of gezinnen die ik mij nog goe…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie