Israel Teitelbaum kwam vanuit Duitsland op 5 april 1939 naar Amsterdam. Hij woonde daar bij zijn pleegvader aan de Prins Hendrikkade 140. Op 30 januari 1940 kwam hij als pupil in het Jeugd-Alijah tehuis op het Hof van Moerkerken in Mijnsheerenland. Hij bleef daar tot de opheffing van het tehuis op 16 oktober 1940, waarna hij met een aantal andere pupillen vertrok naar het Jeugd-Alijah tehuis in Loosdrecht, het Paviljoen Loosdrechtse Rade.
Israel Teitelbaum werkte in Loosdrecht bij een boer. Bij het stoeien met een hond op de boerderij brak hij een been. Het gebroken been werd gezet in het R.K. Ziekenhuis in Hilversum.
Hij bleef tot 7 december 1942 in Loosdrecht. Van daaruit dook hij onder op een adres in Bussum.
De burgemeester van Loosdrecht verzocht opsporing, aanhouding en voorgeleiding van Israel Teitelbaum, die in strijd met de voorschriften zonder toestemming van woonplaats was veranderd. Met deze omschrijving werden joden aangeduid die waren ondergedoken.
Toen Israel van een dagelijkse wandeling naar zijn onderduikadres terugkeerde, werd hij opgewacht door de Gestapo.
Algemeen Politieblad, nr 35, 3 september 1942, 997, bericht 1722;
F. van der Straaten, Om nooit te vergeten. Herinneringen en belevenissen aan/van Palestina-Pioniers in Nederland gedrurende de oorlogsjaren 1939-1945 (Mijnsheerenland s.a.) 47, 104-105
Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Loosdrecht. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Meer informatie over Israel Teitelbaum is te vinden op de website www.dokin.nl