Bijdragen aan Jacob Weijl

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Jacob Weijl

Jacob Weijl

Den Haag, – Sobibor,

Bereikte de leeftijd van 54 jaar

Beroep: Advocaat en Procureur

Foto’s

Verhalen

Over Jacob Weijl

Jacob Weijl was de zoon van Joseph Weijl en Grietje Weijl-Weijl.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Deze persoon komt voor in een CABR-dossier van het Nationaal Archief. In het CABR bevindt zich een verslag van de arrestatie van deze persoon onder inv. nr. CABR 331.

Lees meer

Advocaat-procureur

Jacob Weijl was al op 23-jarige leeftijd (1912) advocaat-procureur en had tot 1941 samen met zijn broer Hijman Simeon Weijl kantoor aan de Lange Poten 17a in Den Haag.

Lees meer

Herdenkingsplaquette Paleis van Justitie Den Haag

Jacob Weijl en zijn broer Hijman Simeon zijn opgenomen op de Herdenkingsplaquette in de hal van het Haagse Paleis van Justitie. De plaquette is gemaakt door de kunstenares Rachel Bacon en bevat de namen van alle 26 Haagse advocaten die in de oorlog zijn omgebracht. De plaquette is op 11 december 2012 onthuld door Judith Belinfante.
Aanleiding tot het gedenkteken is het boek van Jogli Meihuizen, In…

Lees meer

Jacob Weijl, advocaat-procureur

De advocaat Jacob Weijl (1889-1943) heeft een uiteenlopende praktijk. Daarnaast is hij actief in tal van sociaal-culturele organisaties in de vooroorlogse Joodse gemeenschap in Den Haag. In maart 1943 wordt hij opgepakt voor het onderbrengen van Joden op onderduikadressen. Via Westerbork wordt hij op transport gesteld naar Sobibor, waar hij op 23 juli wordt omgebracht.

Jacob Weijl is op 4 februari 1889 geboren als tweede kind van stoffenhandelaar Joseph Weijl en Grietje Weijl. In 1908 sluit hij het gymnasium succesvol af en gaat in Leiden rechten studeren. Op 2 februari 1912 rondt hij zijn studie af. Drie maanden na het doctoraal promoveert hij op Stellingen. Direct na de studie begint hij, 23 jaar oud, een advocatenpraktijk aan de Lange Poten, op nr. 17a. Niet …

Lees meer

Gezin Jacob Weijl

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 7152) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk. Uit het JOKOS-dossier is bekend dat er een claim is ingediend voor vergoeding van waardevolle voorwerpen ingeleverd bij de roofbank Lippmann-Rosenthal (L-claim, nummer 12940/18280).

Lees meer

Jacob Weijl

Bij het NIOD bevindt zich een Boedel inbeslagname document: 093a_45 Boedel inbeslagname documenten

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie