Artefact

Dapperstraat 1

4 mei, 11.00, 12.00, 14.00 en 15.00 uur

Door: Jardena Gil

Anne Neijnens vertelt over de familie van Dam, die woonde aan Dapperstraat 1. Er zijn veel originele brieven en documenten bewaard gebleven en een tasje waar de brieven in hebben gezeten. Ook laat zij een korte documentaire zien, waarin oud-buurtbewoners vertellen over hun herinneringen aan de familie Van Dam.

Voor het huis liggen vier struikelstenen.

Familie van Dam

Hartog Benjamin van Dam was getrouwd met Maria van Geens. Zij hadden twee kinderen, een zoon Abraham Elie en een dochter Estella. Abraham Elie dook in de zomer van 1942 onder, maar werd gepakt en gedeporteerd.

Het verhaal van de familie Van Dam ligt vooral besloten in de brieven die vanuit Westerbork zijn verstuurd. Verschillende familieleden, waaronder Estella en Abraham Elie van Dam, schreven naar moeder Maria van Dam-van Geens en vader Hartog van Dam, die uitstel van deportatie hadden gekregen ivm ziekte. Uit deze brieven blijkt dat de familieleden in Westerbork geen idee hadden van wat hen te wachten stond.

Estella van Dam komt om het leven in Auschwitz op 3 september 1942. Hartog en Maria worden op 1 juni 1943 alsnog gedeporteerd naar kamp Vught. Zij komen op 11 juni 1943 om het leven in kamp Sobibor. Abraham Elie komt om het leven op 31 maart 1944, ergens in Centraal Europa.

Anne Neijnens is documentairemaker en fotograaf. Zij heeft een korte documentaire gemaakt waarin oud-buurtbewoners vertellen over hun herinneringen aan de familie Van Dam. Zij zal deze tijdens de bijeenkomsten laten zien.

Alle rechten voorbehouden

Media bestand