Contribute to Salomon Roselaar

What would you like to contribute

Herdenk Salomon Roselaar

Salomon Roselaar

Amsterdam, – Bergen-Belsen,

Reached the age of 21 years

Photos

Stories

Abraham Roselaar and his family

In addition, a Jokos file (number 13136) on this family is at the Amsterdam Municipal Archive. Access is subject to authorization from the Stichting Joods Maatschappelijk Werk.The Jokos file reveals that a claim was lodged for compensation for valuables surrendered to the Lippmann-Rosenthal looting bank (L-claim, number 10135 / 4762).

Read more

Oud-leerling 1e Montessorischool

Salomon was een oud-leerling van de 1e Montessorischool aan de Corellistraat in Amsterdam. In deze school is een plaquette aangebracht waarop zijn naam staat vermeld.

Salomons naam komt ook voor op een van de koffers van het kunstwerk In Memoriam van Willem Volkersz.

Read more

Verhuiskaart Westerbork.

Verhuiskaart Westerbork van Bob Roselaar aan zijn vriend Kempe Kruisbrink, met ingang van 29-9-1943, gedateerd en ondertekend 17-10-1943.

Salomon (Bob) maakte deel uit van transport 85 uit Westerbork naar Bergen-Belsen op 1 februari 1944. Een verslag van zijn deportatie, verteld door zijn broer Lex is opgetekend door Margo Klijn in haar boek: De stille slag. Joodse Arnhemmers, 1933-1945. Van Gruting, 2003, pagina's 163-164

Read more

Harmoniehof Club Amsterdam 21maart 1942

Bob behoorde tot een nauwe groep van vrienden die in de omgeving van de Harmoniehof in Amsterdam woonden, of bevriend waren met bewoners in die omgeving en gezamenlijk de Hamoniehof Club vormde. Deze foto is genomen bij de viering van het zes jarige bestaan van de club (21-3-1942). Op de achterste rij is aangeven Kempe Kruisbrink, tenminste vanaf zijn negende nauw bevriend met Bob, en vooraan is a…

Read more

Brief van Bob Roselaar aan Kempe Kruisbrink - 21-7-1942

Bob, in Amsterdam, stuurt een brief aan zijn vriend Kempe die gedurende de zomervakantie op een boerderij verblijft. Bob maakt verschillende opmerkingen over de toenemende Jodenvervolging. De arrestaties (en dan ook blijkbaar vrijlatingen), deportaties en het feit dat zijn fiets (en fietsen in het algemeen) in beslag werden genomen en zijn bewegingsvrijheid ernstig beperkt wordt.

Tegen het einde v…

Read more

Brief van Bob Roselaar aan Buum Schreuder, Amsterdam, 13-7-1943

Bob heeft een typemachine ter beschikking en gebruikt die regelmatig om zijn geliefde op de hoogte te stellen van de gang van zaken. Hij maakt zich zorgen over de verwachte gedwongen verhuizing naar Amsterdam-Oost en hoe hij daardoor van zijn vrienden geïsoleerd zal raken.

Tegen het einde van de brief doet hij een verslag over de gang van zaken in Westerbork. Blijkbaar heeft hij informatie van fam…

Read more

Gezin Roselaar-Koekoek

Via zijn neef die diamantair is, ontvangen Abraham Roselaar, zijn echtgenote Rachel Koekoek en hun zoon Salomon een Sperre, die 10.000 gulden aan diamant per persoon kost. Uiteindelijk wordt het gezin toch naar Bergen-Belsen gedeporteerd.
Daar houden de familieleden zich goed, totdat zoon Salomon, die in de keuken werkt, ruzie krijgt met een kapo. Na bemoeienis door een SS-er, moet hij voor straf…

Read more

Leerlingen van de 1e Montessorischool Amsterdam

 

Van de 172 (oud-)leerlingen van de 1e Montessorischool in Amsterdam die in de Tweede Wereldoorlog werden vermoord waren er 169 joods. Zij staan hier in de rechter kolom alfabetisch vermeld.

Read more

Address & residents

Family

Other family members

No other family known (yet)