Deze persoon wordt herdacht op een gedenkteken in Meppel. Een beschrijving van dit gedenkteken is te vinden op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog gingen de nazi’s al snel over tot het verwijderen van Joden uit het economische leven in Nederland. Ook de agrarische sector behoorde daartoe. Op 27 mei 1941 vaardigde de bezetter verordening 102/1941 uit betreffende de aangifte en gedwongen verkoop van landbouwgronden in Joodse handen. Op het Nationaal Archief bevinden zich de gegevens van die gedwongen verkopen. Op die gegevens heb ik nu door middel van een database een toegang gemaakt.
Joden werden gedwongen om hun landbouwgrondbezittingen aan te geven bij de regionale Pachtbureaus (later Grondkamers), onder verantwoording van het Ministerie van Landbouw en Visserij. Door middel van het formulier ‘Aangifte van landbouwgronden in joodsche handen’ moesten ze aangeven welke percelen ze in hun bezit hadden. Na aangifte moesten de percelen voor 1 september 1941 worden verkocht aan ni…
Joël van de Rhoer trouwde op 17 juni 1900 met Bertha van Geens. Het echtpaar had twee kinderen.
Joël van de Rhoer was al zeer jong één van de grootste veehandelaren van het noorden. Zijn welstand leverde hem in Meppel de bijnaam 'De Rijke' op. Hij was vele jaren voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Veehandelaren, afdeling Drenthe. Als zodanig was hij ook bestuurslid van het Drents Landbouw…
Briefje uit Westerbork van Flora van der Sluis-Muller
Vanmiddag heb ik Ben van der Woude gesproken.[1] Hij zat in de zon voor het ziekenhuis waar hij is opgenomen. Hij is hier ook al lang met zijn vrouw en kinder. Vanmiddag ben ik naar het badhuis geweest. Heerlijk was dat. Mijn rolletje is er af. Het was mij te lastig voor om voor de zomer is het zo frisser. Gister heb ik mevrouw Plotske gesproken, die is in de ziekenhuis keuken voor de afwas en ik …