Bijdragen aan Helene Duitz-Levie

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Helene Duitz-Levie

Helene Duitz-Levie

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 25 jaar

Foto’s

Verhalen

Het lot van Herman Duitz en zijn vrouw Helene Levie.

Helene Levie, de dochter van Julius Levie en Betty Wagenaar, werd op 12 Mei 1918 in Amsterdam geboren. Op 26 Juli 1942 vond de choepah plaats in de synagoge van de Lekstraat te Amsterdam van Helene Levie en Herman Duitz. Het burgerlijk huwelijk had de dag daarvoor plaatsgevonden. Hun toekomstig adres werd Lekstraat 122 3e etage in  Amsterdam maar tot aan dat moment woonde zij thuis in de Sarphatis…

Lees meer

Gezin Julius Levie

Julius Levie was een zoon van Benjamin Levie en Vrouwke Lievendag.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Julius Levie trouwde in 1916 met Bettij Wagenaar. Samen kregen ze twee kinderen, Helene en Benjamin. Bettij Wagenaar overleed in 1931. In 1934 trouwde Julius Levie opnieuw met 30-jarige Schefa Berlinger. Ze kregen op 6 Maart 1936 samen nog een zoon, Hartog, doorgaans Harry genoemd. Moeder …

Lees meer

De "Ausnahme-Bescheinigung 170"

De Ausnahme-Bescheinigung, de allerlaatste vrijstellingen van deportatie.

In de zomer van 1943 was reeds een zeer groot deel van de Nederlandse joden gedeporteerd. Dit betekende dat het bestaansrecht van de Joodsche Raad voor een evenredig deel was aangetast en dat veel Joodsche Raadfuncties en de daaraan verbonden Sperres werden opgeheven. De laatste groep van 170 Joodsche Raadmedewerkers kwam te…

Lees meer

De Albersheimverklaring

Aan het begin van de ‘twisted road to Auschwitz’ ontstond het plan om joden te laten emigreren naar Palestina. Op kleine schaal werd deze mogelijkheid in de praktijk gebracht voor een beperkte groep uitverkorenen. Op 1 november 1942 maakte de Joodsche Raad bekend dat degenen die aan de volgende eisen voldeden zich schriftelijk melden konden:

  1. personen die vóór het uitbreken van de oorlog in het be…
Lees meer

Adres & bewoners

Familie