Bijdragen aan Ruben Velleman

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Ruben Velleman

Ruben Velleman

Groningen, – Dachau,

Bereikte de leeftijd van 51 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Helena Henriques de la Fuente en haar man Ruben Velleman.

Helena Henriques de la Fuente was de oudste van de zes kinderen van Jacob Henriques de la Fuente en Benvenida Engers. Zij was op 11 April 1891 in Amsterdam geboren en trouwde daar op 8 April 1915 met de fotograaf Ruben Velleman, die in Groningen geboren was op 11 Januari 1894 als een zoon van Jesajas Ruben Velleman en Aaltje Noort. Voor zover kon worden nagegaan had het paar geen kinderen.

Nadat H…

Lees meer

Levenstekens in boeken

Boeken zijn een bezit waar je zuinig op bent. Waarschijnlijk gold dat vroeger nog sterker dan nu. Boeken waren (en zijn) verzamelobjecten, dragers van kennis en ze verschaften een zekere status. Het is dan ook heel begrijpelijk dat de trotse bezitters hun eigendommen merkten. Dat gebeurde met een ex libris of met een handgeschreven notitie. Met de oorlog indachtig hebben deze markeringen ook een andere betekenis gekregen: een nagelaten levensteken. Vaak een zeldzaam persoonlijk bewijs van iemands bestaan.[1]

Op een veiling in Maastricht werd door een verzamelaar in de jaren ’60 een partij boeken opgekocht. In twintig van die boeken zat aan de binnenzijde van het kaft een ex libris met de naam Alex Heumann geplakt. Vermoedelijk betreft het hier Alex Heumann (Maastricht, 29 augustus 1885). Zijn geboorteplaats zou een verklaring kunnen zijn voor zijn talenkennis. De verzameling bevat namelijk Nederlandse…

Lees meer

Gezin Ruben Velleman

Van dit gezin is ook een JOKOS-dossier (nummer 18614) aanwezig op het Gemeentearchief van Amsterdam. Voor inzage is toestemming nodig van de stichting Joods Maatschappelijk Werk.

Lees meer

Over Ruben Velleman

Ruben Velleman werkte als huis-en keukenknecht in het Apeldoornse Bos, waar hij op 1 september 1942 in dienst was getreden.
Gemeentearchief Apeldoorn, personeelslijst van het Apeldoornsche Bosch

Lees meer

Aankomst in Dachau

Volgens een archiefkaart van kamp Dachau kwam Ruben op 10 oktober 1944 aan in Dachau vanuit Auschwitz.  (Bron: Arolsen Archives)

Lees meer

Het transport van 22 januari 1943 van Apeldoornsche Bosch naar Westerbork

Deze pagina is een aanvulling op de pagina De ontruiming van het Apeldoornsche Bosch

De namen die aan dit verhaal zijn gelinkt zijn de namen van slachtoffers van de Sjoa van wie op grond van een aantekening op hun kaart in de Joodse Raad Cartotheek of andere omstandigheden is komen vast te staan dat ze op 22 januari 1943 van Apeldoorn naar Westerbork zijn gebracht.

In de voorafgaande nacht waren 1…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend