Biografie

Over het gezin van Eliazar Hakker

Eliazar Hakker was een zoon van Jacob Hakker en Mietje van der Kloot uit Den Haag. Hij trouwde op 18 Augustust 1925 in Antwerpen met Alice Allemans, een dochter van Abraham Allemans en Bliemei Ruchel Eijsen. Alice, geboren in het Zwitserse Bern, werd vijf jaar na haar geboorte tijdens het huwelijk van haar ouders in 1909 officieel als hun dochter erkend.

Eliazar en Alice woonden in Antwerpen, waar hun zoon Jacob in 1926 werd geboren en op verschillende adressen in Den Haag. Hun laatst bekende adres voordat zij naar Kamp Westerbork werden gestuurd was Gouwestraat 5 in Den Haag.

Hun zoon Jacob werd al op 20 Augustus 1942 in Kamp Westerbork geregistreerd en vervolgens op 24 Augustus gedeporteerd naar Auschwitz, waar hij op 30 September 1942 om het leven werd gebracht. Eliazar en Alice kwamen enkele maanden later aan in Kamp Westerbork, op 3 October 1942, van waar zij al op 5 October werden gedeporteerd naar Auschwitz. Alice Hakker-Allemans werd direct bij aankomst aldaar op 8 Ocober 1942 vermoord. Eliazar Hakker werd vermoedelijk geselecteerd om dwangarbeid te verrichten en kwam uiteindelijk ergens in Midden Europa op 31 Augustus 1943 om het leven.

Het Vreemdelingen Dossier van de Stad Antwerpen, dossier nr. 156182 en 184461; Gemeentelijk archief van Den Haag, gezinskaart van Eliazar Hakker; het archief van de Joodse Raad, registratiekaarten van Eliazar Hakker, Alice Hakker-Allemans en Jacob Hakker.

Alle rechten voorbehouden