Bijdragen aan Josephine Hirschel

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Josephine Hirschel

Josephine Hirschel

Amsterdam, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 9 jaar

Foto’s

Verhalen

Het lot van Levie Hirschel, zijn vrouw Louise Duitz en hun vier kinderen.

Levie Hirschel was een zoon van Saul Hirschel en Schoontje Mesrits. Hij werd in Amsterdam geboren op 24 Augustus 1895. Levie was godsdienstonderwijzer, conservator Bibliotheca Rosenthaliana en assistent rabbijn van de Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge (NIHS).

Op 15 April 1931 trouwde  de 35-jarige Levie Hirschel in Amsterdam met de 26-jarige Louise Duitz. Zij was op 30 Mei 1904 geboren in Den…

Lees meer

Gezin Levie Hirschel

Een oude bewoner van de Johann Keplerstraat 3 II herinnert zich dat toen zijn gezin er in 1944 introk het duidelijk was dat de vorige bewoners in grote haast waren vertrokken. Er werd op zolder een loofhut aangetroffen.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Lees meer

De "Ausnahme-Bescheinigung 170"

De Ausnahme-Bescheinigung, de allerlaatste vrijstellingen van deportatie.

In de zomer van 1943 was reeds een zeer groot deel van de Nederlandse joden gedeporteerd. Dit betekende dat het bestaansrecht van de Joodsche Raad voor een evenredig deel was aangetast en dat veel Joodsche Raadfuncties en de daaraan verbonden Sperres werden opgeheven. De laatste groep van 170 Joodsche Raadmedewerkers kwam te…

Lees meer

Van wie komt de foto van gezin Louis (Levie) Hirschel?

De redactie van het Joods Monument is op zoek naar de eigenaar van deze foto.

Anders dan gebruikelijk kunnen wij niet achterhalen wie deze foto aangeleverd heeft, rond 2016.

In verband met de voorbereiding voor een expositie in het Nationaal Holocaustmuseum komen wij graag in contact met de eigenaar.

Mail naar: joodsmonument@jck.nl

 

 

 

 

Lees meer

Méér over het transport van 16 November 1943 Westerbork -> Auschwitz.

Deportatieperioden in 1943 

Buiten de "Sobibor-periode" (2 Maart t/m 20 Juli 1943), zijn in 1943 twee deportatie-perioden te onderscheiden, n.l. de periode van 11 Januari t/m 2 Februari 1943, waarin rechtstreeks naar Auschwitz 9 transporten zijn vertrokken, t.w. 8 uit Westerbork en 1 uit Apeldoorn (kortheidshalve te noemen "Voorjaarstransporten 1943"), en de periode van 24 Augustus t/m 16 Novembe…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie

Overige familie

(Nog) geen overige familieleden bekend