Bijdragen aan Adolf Löwenhardt

Wat wilt u bijdragen?

Herdenk Adolf Löwenhardt

Adolf Löwenhardt

Hemer, – Auschwitz,

Bereikte de leeftijd van 61 jaar

Foto’s

Verhalen

Over Adolf Löwenhardt

Adolf Löwenhardt was geboren in een joods slagersgezin in Oberhemer dat uiteindelijk 12 kinderen zou tellen. Hij was in de Eerste Wereldoorlog Duits hospitaalsoldaat en ook zijn acht broers waren onder de wapenen. Zij hebben die oorlog allen overleefd, maar vijf broers, daaronder Adolf, werden in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s vermoord.
Toevoeging van een bezoeker van de website

Lees meer

Café-slagerij Ten Brink, Denekamp

Familiereünie bij het 40-jarig huwelijksfeest van Isaäk ten Brink en Hannchen Kleeblatt.

De Brink in Denekamp 1930, voor Café-Slagerij Ten Brink.
Uiterst links het echtpaar Rosalie ten Brink en (voor haar) slager Josef Rosenbaum. Dan Julia en Adolf Löwenhardt die een slagerij hebben in Dortmund-Lindenhorst. Achter het 40-jarige bruidspaar v.l.n.r. Mauritz ten Brink, Heinz Löwenhardt (oudste zoon van Julia en Adolf) en Julius ten Brink. Dan het echtpaar Zelma ten Brink en Abraham de Le…

Lees meer

Löwenhardts in Theresienstadt

Het verhaal van Adolf Löwenhardt en Julia Löwenhardt-ten Brink die van 22 april 1943 tot 9 oktober 1944 (Adolfs 61e verjaardag) in Theresienstadt gevangen zaten.

Click here for a long, English version

Lees meer

Pauline Löwenhardt-Lennhoff, 'Heldenmutter'

Bezoek aan het pas ontdekte graf van overgrootmoeder Pauline Löwenhardt-Lennhoff (Plettenberg 16.10.1847 -- Dortmund 03.05.1933)

De gedachte dat er nog graven zouden zijn van voorouders kwam tot voor kort niet bij me op. Hun levens waren beëindigd in gaskamers, hun lichamen verdampt in crematieovens. Waar zou je nog een herinnering aan hen kunnen vinden? Tientallen vermoorde familieleden waarvan ieder spoor was gewist: de gruwelijkheid daarvan verdrong het simpele bewustzijn dat ook in de jaren voor de oorlog familieleden w…

Lees meer

Walter Kleeblatt

De ouders van Walter hadden in Dortmund een kruidenierszaak aan de Lindenhorster Straße, naast de slagerij van Adolf en Julia Löwenhardt. Walters vader Hermann was een broer van Julia's moeder Hannchen ten Brink-Kleeblatt die in Denekamp woonde.

Over het leven van Walter is tot op heden niets bekend. Vast staat dat -- terwijl zijn ouders aan de Den Texstraat 39 in Amsterdam woonden, hij op dezelfde dag uit Westerbork werd weggevoerd als zijn nicht Julia Löwenhardt-ten Brink en haar man Adolf: op 20 april 1943. Het transport van Walter naar Sobibor moet op die dag eerder zijn vertrokken dan transport XXIV/1 van Julia & Adolf (via Amsterda…

Lees meer

Josef Rosenbaum

Josef Rosenbaum was een zoon van Meier Rosenbaum en Lina Rosenberg. Hij werd op 19 april 1877 in Dortmund geboren.

Josef trouwde op 15 of 16 februari 1921 in Denekamp met Rosalie ten Brink, één van de vier dochters van Isaak ten Brink en Hannchen ten Brink-Kleeblatt. Voor zijn huwelijk had hij in Dortmund een handelsfirma in chemisch-technische produkten, in de periode 1926-33 aan de Walter Uferstraße 55 in Dortmund-Lindenhorst een winkel in 'Kolonialwaren'. Het echtpaar woonde op loopafstand van Rosalie's zus…

Lees meer

The final years of Adolf and Julia Löwenhardt

Thanks to this website, in March 2011 the author was contacted by George, a now 87 year old relative who knew Adolf and Julia well before in 1939 he was put on one of the 'Kindertransports' to London. In the intervening 72 years he had not been in touch with any of the Löwenhardt relatives hailing from Dortmund.

For George I wrote this story about what happened to Adolf and Julia after they fled…

Lees meer

Adolf Löwenhardt

Adolf was één van de 12 kinderen geboren in het joodse slagersgezin Löwenhardt in Oberhemer. Alle negen broers dienden in de Eerste Wereldoorlog, Adolf bij het 173 Infanterieregiment in Saint Avold / Spittel. Fotograaf Carl Faust maakte een "kleuren"foto van hem...

In Saint Avold ga ik op zoek naar een fotozaak. Ergens in dit Lotharingse stadje heeft Carl Faust in 1916 of 1917 een opmerkelijke foto van mijn grootvader gemaakt: een gekleurd uniform geplakt over een zwart-wit foto. Op de linkerepaulet staat keurig het nummer van Adolfs 173e regiment. De garnizoensstad St. Avold maakte sinds 1871 deel uit van het Duitse Rijk, in 1918 kwam Lotharingen weer bij F…

Lees meer

Die Geschichte einer Postkarte

XXIV/1: het eerste transport van Westerbork naar Theresienstadt, 20-21 april 1943 (Duitstalig)

XXIV/1: the first transport from Westerbork to Theresienstadt, 20-21 April 1943 (in German)

Lees meer

The fruits of revenge

The quest, my Quest, started three years ago. Three years, time for a website and for taking stock. Where am I going? What has the quest yielded so far? Does it make sense to continue?

It took many decades for the quest to mature. In 2010 an event triggered it. The quest suddenly popped up. I was sixty-two years of age. It has since come to dominate my life, it has turned into the purpose of my life. The quest is one of recreation, reconstruction. And an ultimate, a very personal revenge on Hitler and the Nazi’s who sought to obliterate my relatives. They succeeded in killing mo…

Lees meer

De brief van Bram

Onlangs in New York ontdekte brief van Abraham de Leeuw (1885-1944) aan zijn schoonzus Rosalie Rosenbaum-ten Brink en haar zoon Walter in New York, 20 augustus 1941. Lees het verhaal van deze brief op http://loewenhardtfoundation.org/?p=2102

Lees meer

Vet Industrie 'Govei', Goor

EN: With the business partners Kahn and Stern, fellow Jewish refugees from Germany, Adolf Löwenhardt founded the ‘Goor Fat Industry’. In November 1936 the town council agreed to sell the firm a piece of land of 700 square metres at the price of 875 Dutch guilders. Here at the Spechthorstweg they built their factory. Its main business was to turn cattle bones into bonemeal. Alas, the GOVEI (GOorse …

Lees meer

Gezin Adolf Löwenhardt

Adolf Löwenhardt en Julia ten Brink brachten in hun slagerij aan de Lindenhorster straße 235 in Dortmund twee joodse slagersdynastieën uit Duitsland en Nederland samen. Zij werden in 1933 gedwongen hun goedlopende slagerij aan een ariër te verkopen en vluchtten drie jaar later naar Goor. Voor zij begin oktober 1942 in Westerbork terecht kwamen, woonden zij aan de Berkenkamp 20 in Enschede.
Op 20 …

Lees meer

Werkkamp 't Schut te Ede

Het werkkamp 't Schut, ook wel bekend als Schuttershof, te Ede is opgezet in het kader voor werkverschaffing van werklozen.

Op 1 februari 1941 verhuurde de familie Van de Lustgraaf een perceel weiland van ongeveer 1 hectare, gelegen aan de Schutterssteeg te Ede, aan de Rijksdienst voor Werkverruiming te 's-Gravenhage. De huurprijs was fl.200,00 per jaar, gedurende vijf jaar met de mogelijkheid tot…

Lees meer

Adres & bewoners

Familie